НБУ посилює обмеження на готівковому валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилює обмеження на готівковому валютному ринку

Казна та Політика
2965
Національний банк України (НБУ) з 5 листопада істотно посилює обмеження на готівковому валютному ринку. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №353. Цим нормативним актом вносяться зміни в жовтневу антикризову постанову НБУ №319.
"Встановити, що на готівковому валютному ринку України вповноважені банки встановлюють курс продажу готівкової іноземної валюти не вище офіційного курсу гривні до іноземних валют, що встановлюється НБУ. Ціна покупки готівкової іноземної валюти може встановлюватися банками в межах 3,0% нижче ціни продажу готівкової іноземної валюти", - відзначається в документі. Як повідомлялося, раніше граничне відхилення між курсом покупки та продажу готівкової іноземної валюти Нацбанк установив на рівні до 5,0%.
Постановою НБУ також забороняє банкам протягом робочого дня змінювати значення курсів покупки та продажу готівкової інвалюти за гривні. При цьому передбачається й обов'язковий продаж банками готівкових валютних надходжень.
"Банки зобов'язані куплену протягом робочого дня готівкову іноземну валюту продати в цей же день. У випадку відсутності попиту на готівкову іноземну валюту її продаж повинен бути відкоректований в наступний робочий день відповідним курсом продажу готівкової іноземної валюти за гривні убік зниження", - підкреслюється в документі.
Постановою також банки зобов'язуються забезпечувати каси і власні пункти обміну валютними коштами в достатньому обсязі. При цьому Нацбанк вимагає від банків до початку 2009 року позбутися від "обмінників", що працюють на підставі агентських угод.
"Банки повинні вжити організаційно-правових заходів для того, щоб з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю готівковою іноземною валютою винятково через власні каси", - відзначено в постанові НБУ.
Крім того, Нацбанк посилив регламент використання безготівкової інвалюти.
"Клієнт-резидент зобов'язаний використати безготівкову іноземну валюту, що куплена за гривні або обміняна (на виконання зобов'язань в інвалюті) на іншу інвалюту у встановленому порядку через суб'єкта ринку, не пізніше ніж за п'ять робочих днів після дня її зарахування на його поточний рахунок на потребі, зазначені в заяві про покупку інвалюти", - відзначається в документі.
Нацбанк передбачає, що така інвалюта не підлягає списанню з поточного рахунку клієнта протягом п'ятиденного терміну з метою використання її на інші цілі.
"У заяві про покупку інвалюти резидент зобов'язаний доручити суб'єктові ринку продати куплену, обміняну іноземну валюту, що не буде перерахована за призначенням у вищезгаданий термін. Ця вимога поширюється на суб'єктів ринку під час покупки, обміну ними інвалюти з метою виконання власних зобов'язань в інвалюті", - підкреслюється в документі.
НБУ також розширює можливості банків із залучення коштів на основі програм фінансового оздоровлення: у забезпечення по таких кредитах зможуть надаватися майнові права по кредитних угодах, що мають якість "субстандартні", тоді як раніше - лише "стандартні" і "під контролем".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас