"Бики" у вівторок витягнули український ринок акцій, ПФТС-Індекс показав рекордне зростання на 13,97% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Бики" у вівторок витягнули український ринок акцій, ПФТС-Індекс показав рекордне зростання на 13,97%

Фондовий ринок
377
Український ринок акцій у вівторок протягом торговельної сесії демонстрував "бичачу" динаміку. За підсумками дня ПФТС-Індекс виріс на 13,97%, або на 36,64 пункту, - до 298,88 пункту, відігравши, таким чином, падіння декількох тижнів.
"Швидше за все, ринок продовжує відігравати зростання глобальних ринків минулого тижня, з огляду на досить мляву реакцію в четвер і п'ятницю. Інвестори після різкого падіння ринку залишаються дуже обережними й не ризикують відкривати довгі позиції, навіть коли фундаментальні фактори цьому сприяють", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" директор відділу стратегії ринку акцій "Astrum Інвестиційний Менеджмент" (Київ) Олег Неплях.
При цьому він відзначив, що досить сильний за мірками кризового часу "бичачий" тренд на світових ринках сприяє відновленню ефективності українського ринку.
Начальник аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрій Шевчишин, у свою чергу, додав, що ще одним позитивом виступили новини понеділка за виробничими показниками за 10 місяців по низці металургійних і коксохімічних підприємств, які виявилися краще прогнозу. "Крім того, після новини про розгляд у середу МВФ питання про виділення кредиту Україні ринок істотно наростив динаміку та обсяги торгів. Так, в обід динаміка індексу вже перевищила +10%, а до закінчення дня досягла свого максимального значення в 13,97%", - сказав він.
Як відзначає, у свою чергу, брокер інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" (Київ) Андрій Супранонок, вражаюче зростання, яке у вівторок демонстрували всі світові майданчики, ще не свідчить про новий тренд, а є, швидше за все, технічним відскоком, "тому що загальна ситуація в реальній світовій економіці ще не налагодилась".
Експерт звернув увагу на той факт, що ейфорія навколо американських виборів була одним з каталізаторів зростання в цей день.
Серед blue chips у вівторок виросли папери Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 88,89%, Єнакіївського метзаводу - на 48,65%, "Центренерго" - на 35,78%, Укрсоцбанку - на 31,47%, Алчевського меткомбінату - на 31,09%, "Мотор-Січ" - на 30%, "Дніпроенерго" - на 27,66%, "Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу" - на 23,08%, концерну "Стирол" - на 21,88%, Авдієвського коксохімічного заводу та "Азовсталі" - на 16,67%, Райффайзен Банку Аваль - на 16%, Крюковського вагонобудівного заводу - на 6,7%, "Західенерго" - на 4,33%.
Немає даних по акціях "Укрнафти"
У другому і третьому "ешелонах" подорожчали акції Алчевського коксохімічного заводу - на 200%, "Крименерго" - на 175%, Ясинівського коксохімічного заводу - на 42,86%, "Запоріжсталі" - на 28,57%, "Донбасенерго" - на 14,58%, "Фармака" - на 2,56%.
Подешевіли папери "Дніпрошини" - на 20%, "Закарпаттяобленерго" - на 17,95%, "Дніпроспецсталі" - на 4,35%, Краматорського заводу "Пушка" - на 0,17%.
Найбільші обсяги торгів у цей день зафіксовані по паперах "Arcelor Mittal Кривій Ріг" (9,71 млн грн), "Дніпроспецсталі" (6,99 млн грн), Алчевського меткомбінату (0,77 млн грн), "Азовсталі" (0,60 млн грн), "Західенерго" (0,52 млн грн).
У вівторок укладені 173 угоди на суму 24,32 млн грн.
"Збільшення обсягу торгів до 24,8 млн грн свідчить про ймовірності того, що причини зростання перейшли з площини небажання продавати дешево в площину бажання купити недорого. У такому випадку, можливо, є передумови до початку реальних покупок на даних цінових рівнях", - вважає Неплях.
У цілому з початку року падіння ПФТС-Індекса склало74,54%, у тому числі з початку жовтня - 14%.
Зростання паперів українських емітентів у вівторок зафіксоване і на світових торговельних майданчиках. Зокрема, виросли акції Ferrexpo - на 9,8%, "Миронівського хлібопродукту" - на 8%, "Регал Петролеум" - на 2%. Експерти пов'язують даний факт зі зростанням активності на зовнішніх ринках чекаючи обрання президентом США Барака Обами, з приходом якого пов'язані очікування реформ в економічному секторі країни.
Однак Шевчишин пояснює це, скоріше, активністю внутрішнього, ніж іноземного інвестора.
"Україна має своп по кредитному дефолту - 2,7. При таких показниках іноземний інвестор не буде ризикувати й, купуючи папери, іти на випередження. Хоча не виключено, що загальринкова динаміка додає позитива", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас