Клієнти вийдуть на міжбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти вийдуть на міжбанк

Кредит&Депозит
10550
Сьогодні набуває чинності новий порядок роботи міжбанківського ринку. Клієнтські заявки на покупку валюти потраплять прямо на ринок, при цьому покупка валюти для інвестиційних рахунків буде відстрочена на п'ять днів.
Новий порядок буде заснований на двох постановах НБУ - №153 і №336. Перший документ передбачає, що прямо на міжбанк будуть виноситися абсолютно всі заявки на покупку безготівкової валюти. У кожній з них клієнт укаже потрібні йому обсяг і ціну.
Ще вчора діяв інший механізм, що викликав безліч скарг із боку клієнтів. Банк одержував клієнтські заявки на покупку та продаж і частково закривав їх один за рахунок іншого. На загальний ринок він виносив лише різницю між сумарними заявками на покупку і на продаж. Причому в більшості випадків банк виставляв той курс, що вважав потрібним, і навіть не повідомляв клієнтів. Він заробляв не тільки на комісії, але й на грі курсами.
"Укладати угоди клієнтів змушували за таким курсом, який скаже банк. Виникала напруга. У підсумку продавець не знає, за яким курсом банк продав валюту", - ремствував голова НБУ Володимир Стельмах.
У свою чергу, постанова №336 передбачає введення відстрочки на покупку валюти для інвестиційних рахунків. Тепер ті, кого Стельмах багато разів називав спекулянтами, повинні вносити гривню на окремий рахунок, потім протягом п'яти днів їхня заявка повинна перевірятися на обґрунтованість. Лише на шостий день банк має право купити валюту. Очевидно, такий захід реалізовано як один з антикризових, як гальмування відтоку валюти.
Банкіри поки що не беруться прогнозувати, як буде працювати нова схема. "У мене тільки від малого і середнього бізнесу 150 заявок на день. Що, я буду влаштовувати з кожним з них дилінг? Навіщо мені це потрібно, що я буду із цього мати? А якщо йому потрібно гасити відсотки по кредитах, і наступного дня починає нараховуватися пеня - йому торгуватися зі мною? А як рубель котирувати, ієну, канадський долар - як я вгадаю курс? По всій Україні три заявки. Навіщо взагалі це було робити? Конкуренція між банками завжди була дуже сильна, і можна було запросто змінити банк, якщо сильно не подобалися курси. Хочете прямо - створюйте біржу, але не влаштовуйте реєстрацію всіх заявок", - обурюється скарбник одного з банків.
Єдиний явний на сьогодні наслідок введення постанови - банки підвищать комісійні за обслуговування клієнтів. Сьогодні вони заробляють на різниці курсів - клієнтові озвучують одну ціну валюти, реально проводять операції по іншій. За рахунок цього комісійні становлять від 0,1% до 1% суми угоди, залежно від розміру операції. Із сьогоднішнього дня всі заявки будуть безпосередньо вбиватися в систему із вказівкою основних параметрів - ціни та обсягу. "Комісії можуть вирости, хоча наскільки - поки складно зрозуміти", - відзначив скарбник одного з найбільших банків.
Крім того, новий порядок є дуже трудомістким. "Всі заявки потрібно тепер убивати в інформаційно-торговельну систему НБУ, у якій відображаються укладені угоди. Ця система встановлена всього лише на одному терміналі в банку. У дрібних банків будуть десятки заявок на день, але у великих - більше тисячі. Ввести заявки вручну - не єдина проблема. Потім ще потрібно щось робити з кожною заявкою - бігати по всьому ринку і шукати протилежну. А що робити, якщо заявка закривається тільки частково, тому що сума екзотична - наприклад, $4593? Доведеться вмовляти клієнта змінити ціну або суму, а це додаткові витрати часу та сил", - підкреслив співрозмовник.
На думку скарбника, у підсумку робота ринку може звестися до торгівлі через Нацбанк. Згодом регулятор буде одночасно виставляти два курси - на покупку і продаж. Щоб їхні заявки не зависали на багато днів у системі, клієнти будуть указувати "за курсом, установленим НБУ". Це, на думку експерта, єдиний поки видимий спосіб упоратися із плутаниною, що виникне на ринку. "По суті, система буде ще сильніше зав'язана на Нацбанку, ніж сьогодні. Ми робимо крок назад в 1990-і рр., коли люди їздили на біржу і чекали, поки їм підпишуть папірець", - підкреслив він.
За відомостями учасників ринку, Нацбанк уже застосував перші заходи впливу на тих своїх підопічних, які грають на внутрішніх курсах валют. Кілька днів тому регулятор зажадав від банкірів надати дані про те, за якими курсами банк продає валюту клієнтам усередині своєї системи, а за якими - купує (із вказівкою назви компаній).
Однак голови правління декількох банків порахували, що не зобов'язані надавати такі дані в НБУ, тому що не купували валюту із золотовалютних резервів. Таким банкам НБУ вчора обрізав обсяг валюти, продаваної з резервів. Зокрема, ПриватБанк зміг придбати в регулятора тільки 30% від свого ліміту валютних операцій із НБУ. Це й стало причиною того, що курс долара на міжбанку вчора піднімався до 5,90 грн. за $1 - на 5 коп. вище від заявленого Нацбанком курсу інтервенцій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас