Стельмах зближує курси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах зближує курси

Валюта
4633
Національний банк продовжує плавну ревальвацію гривні, даючи можливість банкам, що навантажилася дорогим доларом, продати його назад регулятору. Тим часом залишки на кореспондентських рахунках банків у НБУ продовжують знижуватися, що загрожує системі гострим дефіцитом ліквідності. Уже сьогодні ставки по кредитах овернайт можуть підскочити до 100% річних.
Голова центробанку Володимир Стельмах виконує обіцянку, дану наприкінці минулого тижня президентові Віктору Ющенкові, - а саме, зміцнює курс гривні. Якщо в п'ятницю НБУ пропонував банкам необмежену кількість валюти за курсом 5,95 грн. за $1 і був готовий купувати зелений по 5,89 грн. за $1, то в понеділок НБУ проявив бажання без обмежень продавати валюту вже по 5,85 грн. за $1 і купувати - по 5,8 грн. за $1. Такий курс дилери Нацбанку заявили після закінчення консультацій пана Стельмаха із президентом, на яких нацбанківець одержав вказівку зблизити готівковий, міжбанківський і курс інтервенцій (офіційний курс на сьогодні НБУ заявив на рівні 5,7918 грн. за $1).
На зближення курсів у регулятора є тиждень - до 10 листопада. Тому повільними кроками вниз регулятор намагається намацати середньозважений курс американського долара, що стане порогом беззбитковості валютних спекуляцій банків та їхніх клієнтів. Ця позначка буде характеризуватися лавиноподібним збільшенням пропозиції про продаж валюти назад у золотовалютні резерви центробанку. "Я очікую, що, намацавши цю точку, регулятор трохи затягне курс нагору, тому що йому невигідно накачувати банківську систему гривнею", - говорить голова правління одного з великих банків.
Такі дії дозволять НБУ одночасно домогтися зниження інфляції та зміцнення курсу долара, однак посадять банки й економіку на голодний пайок. Кінець минулого місяця був ознаменований найнижчим рівнем залишків на коррахунках банків з початку року - близько 12 млрд. грн. У понеділок у банків уже було близько 15 млрд. грн., однак і цих ресурсів явно недостатньо для того, щоб забезпечувати платежі по зобов'язаннях і вести кредитування (як мінімум 11 млрд. грн. із зазначеної суми - обов'язкові резерви).
За даними опитаних банкірів, учора ставки по нічних кредитах для деяких українських банків побили лютневі цінові рекорди, підскочивши відразу до 75% річних у гривні. Іноземні банки торгували вчора гривнею під 16-25% річних. За допомогою високих ставок на грошовому ринку Нацбанк намагається змусити своїх підопічних та їхніх клієнтів продавати валюту.
У найближчі дні, якщо банки не почнуть активно продавати валюту і вимагати цього від своїх клієнтів-експортерів (які іноді є й акціонерами банків), ситуація ще більше збільшиться - уже сьогодні ставки по кредитах овернайт можуть перевалити за 100% річних. Але навіть якщо підприємства і будуть знижувати залишки на своїх рахунках ностро (а це більше $4 млрд.), надовго підписати ліквідність банківської системи тільки таким способом не вдасться. Учасники ринку стверджують, що експортери і так продають всю непотрібну їм валюту. "По своїх клієнтах ми бачимо саме таку ситуацію", - говорить заступник голови правління Укрсоцбанку Сергій Маноха.
Крім того, за відомостями скарбників великих банків, попит на валюту серед населення у два-три рази перевищує її пропозицію, так що продавані на міжбанку безготівкові долари не підуть у резерви Нацбанку, а будуть конвертовані в готівку.
Таким чином, складається враження, що після місячника спекуляцій на міжбанківському валютному ринку Нацбанк відкрив місячник високих заробітків на міжбанківському ринку кредитних ресурсів. Виглядає, начебто НБУ компенсує втрати тим банкам, які втратили на довгій валютній позиції під час весняної ревальвації гривні і не змогли пограти на осінніх коливаннях курсу долара.
Радник міністра економіки Сергій Яременко вважає, що НБУ зараз діє як статист, що іде за фінансовим ринком. "Стельмах розгублений після критики, що обрушилася на нього з усіх боків, тому очікувати від нього конструктивних дій не можна. Він просто побоюється вживати жорсткі регулятивні заходи", - упевнений Сергій Яременко. Він стверджує, що поточна ревальвація - це насильницький захід, що суперечить загальному стану економіки. Експерт вважає, що НБУ сам себе загнав у кут: без рефінансування банківська система опиняється під загрозою масових банкрутств, а з рефінансуванням під загрозою опиняється курс гривні.
Учасники ринку вважають, що Нацбанк вибере стабільність банківської системи, а виходить, девальвація гривні може відновитися. Банкіри відзначають, що багато українських підприємств, спостерігаючи за валютними інтервенціями Нацбанку, активізували залучення гривневих кредитів терміном на три-чотири місяці. І це незважаючи на те, що ставки по таких позиках зашкалюють - 30-40% річних. Опитані експерти стверджують, що гривневі позики підприємства активно використовують для виплат по валютних кредитах. Використовувати таку стратегію комерсантів змушують котирування на безпоставкові форвардні контракти на курс гривні через місяць - учора вони склали 6,7 грн./$1.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас