Мер Запоріжжя заявляє про можливий колапс промисловості міста через кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мер Запоріжжя заявляє про можливий колапс промисловості міста через кризу

Казна та Політика
1641
Фінансово-економічна криза в Україні може привести до катастрофічної ситуації на промислових об'єктах Запоріжжя, заявив мер міста Євген Карташов на прес-конференції в Запоріжжі.
"Нинішня фінансово-економічна криза - провісник потужного промислового колапсу в Запоріжжі", - сказав він, відзначивши, що найбільш гостро проблеми відчувають металургійні підприємства та будівельні компанії, на які разом припадає 45% промвиробництва Запоріжжя.
"Запоріжсталь" знизила виробництво на 50%, на "ЗАлК" (Запорізькому алюмінієвому комбінаті) зупинені 120 електролізних печей, на Запорізькому заводі феросплавів працює всього одна піч, "Кремнійполімер" скоротив виробництво на 40%, "ЗАЗ" (Запорізький автозавод) у грудні може взагалі вийти на 30% виробництва", - підкреслив Карташов.
На його думку, необхідно в терміновому порядку підтримати національного виробника: знизити ціни на сировину, збалансувати вартість газу, електроенергії.
"Потрібно чітко бачити, де може бути використана робоча сила, що буде звільнятися на виробництвах. Разом з директорами ми прогнозуємо розвиток ситуації. За оцінками економістів, нинішня криза буде затяжною: рік-півтора кризи забезпечено", - сказав мер.
При цьому мер Запоріжжя звернувся до керівників підприємств із проханням не звільняти робітників.
"У жодному разі не звільняти робітників з підприємств. Разом з тим на заводах змушені скоротити робочий тиждень. Це - компроміс, і на зборах трудових колективів людям все це пояснюють", - сказав Карташов.
Він відзначив, що фінансова криза і можливі скорочення будуть мати серйозні соціальні наслідки: зниження доходу, зменшення сімейного бюджету, вимушену економію.
"Чиновники в Києві трохи відірвані від проблем на місцях і не завжди розуміють всіх наслідків. Ми запропонували провести виїзне засідання Кабінету міністрів у Запоріжжі з аналізом причин і наслідків, а, головне, відпрацьовуванням механізмів, як можна найшвидше вийти із промислової кризи", - відзначив мер.
У зв'язку із цим він вважає недоцільним проведення в країні позачергових парламентських виборів до вирішення проблем в економіці в цілому і промисловості зокрема.
"Коли криза хапає за горло, нам не до виборів", - підкреслив Карташов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас