Євро обіцяють відродити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро обіцяють відродити

Валюта
4470
Двотижневий зліт долара до $1,24/євро, закінчився минулого тижня корекцією курсу - на рівні $1,26/євро. І хоча більшість інвесторів махнула на американську валюту рукою, фінансисти вважають, що це не останній її зліт цього року. У випадку погіршення економічної ситуації в Старому Світі від грошової одиниці США чекають ще одного ривка в листопаді - до $1,2-1,22/євро. Щоправда, це зростання не затягнеться, і, за розрахунками експертів, наприкінці грудня євро відвоює свої позиції і закінчить 2008 р. у коридорі $1,32-1,35/євро.
Ще на початку жовтня мало хто покладав серйозні надії на долар - йому не могли забути літній обвал до $1,6/євро. Однак, почавши місяць з $1,3762/євро, американська валюта почала дивувати: спочатку вона плавно зросла до $1,34/євро, після чого за лічені дні піднеслася до $1,24/євро.
"Це було викликано виходом західних хеджфондів у готівку - збільшився попит на грошову одиницю США. До того ж тоді відбулося зростання попиту на держоблігації Сполучених Штатів, для покупки яких також був потрібний долар", - пояснив ситуацію аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
"Важливу роль зіграла і спекулятивна гра західних інвесторів", - доповнив його директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
Значну роль у злеті долара зіграли також фінансові проблеми, які протягом місяця виникали в різних країнах Європи. "Великі європейські фінансові компанії мають серйозні проблеми з фінансовим станом, а інвестори побоюються їх дефолту і його впливу на економіку Євросоюзу. Крім того, дух розрізненості, що зберігається, через бажання допомогти корпоративному сектору усередині національних економік не дозволяє країнам ЄС приймати антикризові рішення настільки ж швидко, як у США", - розповів аналітик блоку "Казначейство та ринки капіталу" Альфа-Банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.
Експерти припускають, що роз'єднаність європейців стала чи не головним фактором зниження курсу євро. Адже під час подорожчання долара американська економіка не демонструвала ніяких чудес, якраз навпаки: ВВП США в третьому кварталі скоротився на 0,5%, а зростання безробіття стало рекордним за останні п'ять років - 6,4%.
Заспокоївся попит на американську валюту лише наприкінці минулого тижня. "Причиною стало зниження на 0,5% - до 1% базової облікової ставки американської Федеральної резервної системи", - сказав директор казначейства ВАТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. Доларові ресурси подешевшали, і інвестори втратили інтерес до грошової одиниці США.
Дії регулятора пояснювали спробами пожвавити економіку янкі: знижуючи вартість кредитів, він намагався підтримати своїх виробників.
Втім, відчути коливання курсу євро/долар можна було лише за кордоном. У той час як у США та Старому Світі євровалюта падала, вона стрімко дорожчала в нашій країні. З початку місяця до середини минулого тижня середній готівковий курс євро в Україні виріс лише на 40 коп. - до 7,76 грн./євро, а вже минулого четверга поставив абсолютний рекорд - 9,06 грн./євро.
Менш катастрофічно виглядали безготівкові котирування євровалюти, які додали не набагато більше 1 грн., і наприкінці минулого тижня були на рівні 8,2-8,5 грн./євро. Як водиться, на цьому виграли вітчизняні експортери.
"Близько 30% нашого експорту йде до Європи. Це в першу чергу сільське господарство та металургія", - розповів Михайло Сальников. Зростання нашого доморослого курсу євро під час його зниження на світових біржах пояснювали тільки одним фактором - стрімким подорожчанням у нас американської валюти - до рекордних 7,2 грн./$. Нагадаємо, що вартість євровалюти в Україні перераховується через долар, чий поточний курс на міжбанку множиться на світове котирування.
Фінансисти сьогодні роблять різні прогнози відносно зміни курсу євро/долар. Більшість впевнена, що жовтневе зміцнення долара на світових майданчиках - не останнє цього року.
6 листопада повинно відбудуться засідання Європейського Центробанку, і у випадку прийняття на ньому рішення про зниження базової процентної ставки ЄЦБ, як припускають багато експертів, можливий ще один курсовий ривок американської валюти. Якщо на той час США буде демонструвати позитивну економічну динаміку, то, за розрахунками банкірів, курс може відкотитися до $1,2-1,22 євро. Щоправда, американська валюта буде домінувати недовго.
"Не виключено, що до кінця року валютні коливання будуть у межах $1,2-1,3/євро. Хоча в грудні курс все-таки може закріпитися на рівні $1,34-1,36 євро. Основні фактори, які будуть впливати на співвідношення курсу долара/євро, - це проміжні результати зростання ВВП та інфляції в США і країнах Західної Європи", - відзначив виконавчий директор ФГ "Консалтинг та інвестиції" Дмитро Піддубний.
У випадку нових скандалів в американській фінансовій системі експерти не виключають і більш сильних курсових стрибків.
"Ми можемо повернутися в діапазон $1,4-1,5 євро, хоча не виключено, що курс буде ще вищим", - сказав Андрій Войтенко. А в нашій країні вартість євро як і раніше буде визначатися курсом гривня/долар.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас