Листопад вибивається з графіка зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Листопад вибивається з графіка зниження

Енергетика
1857
Рішення, прийняте минулого тижня за підсумками круглого столу разом із представниками вітчизняного нафтобізнесу, не поспішає втілюватися в життя.
Обіцяне зниження роздрібних цін з 1 листопада поки змушує себе чекати. Експерти відзначають, що цінові резерви в трейдерів як і раніше є. І перша декада листопада має всі передумови, щоб пройти під знаком 30-40-копійчаного здешевлення палива.
Пропозиція прем'єра Юлії Тимошенко знизити ціни з початку листопада на 40 коп. в обмін на заморожування податкових нововведень і погашення заборгованостей з ПДВ була підтримана учасниками паливного ринку. Таким чином, очікувалося, що вартість нафтопродуктів на стелах автозаправних станцій наблизиться до наступних позначок: на дизпаливо - 5,80 грн./л, бензин А-76 - 4,80 грн./л, бензин А-95 - 5,30 грн./л. Трейдери обіцяли дотримуватись запропонованої урядом динаміки зниження роздробу, якщо прем'єр виконає свої обіцянки. Втім, на думку експертів НТЦ "Психея", ціна поступки з боку операторів ринку не настільки велика.
Відповідно до їх дослідження з початку липня 2008 р. і до сьогодні оптові ціни на високооктановий бензин у Європі знизилися на 50%, тоді як в Україні паливо (навіть із урахуванням валютних коливань) подешевшало приблизно на 40%.
Відставання падіння українських цін на бензин А-95 від оптових цін у Європі становило в середньому 8%, або 45 коп./л у поточних роздрібних цінах. А в окремі моменти досягало 20%. Із цього погляду схуднення роздробу на 40 коп. цілком укладається в наявні цінові резерви трейдерів з урахуванням прийнятих Міністерством палива та енергетики методик розрахунку рекомендованих цін. Втім, і самі учасники ринку висловлювалися за погоджені темпи зниження.
Проте, станом на 2 листопада позначки на стелах заправок так і не похитнулися. Вартість дизпалива, бензину А-76, А-92 та А-95 у середньому по Україні склала відповідно 6,13 грн./л, 5,13 грн./л, 5,44 грн./л і 5,64 грн./л. Причин небажання роздрібних торговців вчасно відкоригувати ціни можна знайти декілька. Наприклад, чисто технічного характеру - операційні особливості АЗС. Це дозволяє припускати, що понеділок разом зі свіжими партіями палива принесе автолюбителям і довгоочікуване здешевлення. Другий момент - причини валютні. Різке зростання долара на міжбанку, що спостерігалося особливо 29-30 жовтня, явно подолало коридор, обговорений учасниками угоди. Втім, минулого тижня валютний курс удалося приборкати і, принаймні, тимчасово зафіксувати.
Але експерти як і раніше налаштовані на зниження. З огляду на тривалу динаміку падіння вартості нафти та нафтопродуктів на зовнішніх ринках, резерви для схуднення у вітчизняних цін ще є. Згідно із прогнозами фахівців компанії UPECO, на першу декаду листопада вітчизняні автолюбителі можуть очікувати від роздробу наступних позначок: дизельне паливо - 5,86 грн./л, бензин А-76 - 4,83 грн./л, А-92 - 5,12 грн./л, бензин А-95 - 5,37 грн./л.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас