ПІБ-клієнти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІБ-клієнти

Фондовий ринок
4234
Як стало відомо Комерсант-Україна, Альфа-банк об'єднався із групою інвесторів, яку представляє Микола Лагун, для покупки Промінвестбанку (ПІБ).
Крім них придбати ПІБ планує й інший консорціум, у який входять представники Партії регіонів - Сергій та Андрій Клюєви і Валентин Ландик. Банкіри вважають, що претенденти на покупку ПІБ створюють консорціуми, тому що в кожного з них не вистачає всієї суми необхідних інвестицій у розмірі $2,4 млрд. Тим часом банк на цьому тижні може купити зовсім інший учасник, що таємно підписав договір про покупку до 40% акцій.
Джерело в Альфа-банку повідомило, що в минулі вихідні представники банку домовилися із групою українських інвесторів, яку представляє співвласник банку "Дельта" Микола Лагун, разом придбати Промінвестбанк. "Частки, з якими ми будемо входити в капітал, поки не визначені, тому що неясно, хто з інвесторів Лагуна скільки вкладе грошей, - сказало джерело. - З одного боку, ми беремо участь грішми, з іншого боку - надамо менеджмент, що має великий досвід роботи у великому банку та управління рахунками важкої металургії". Микола Лагун на телефонні дзвінки вчора не відповідав, але джерело, близьке до пана Лагуна, підтвердило створення нового консорціуму. ПІБ цікавилися також НРК, "Інтелінкс" та Ощадбанк.
Один із претендентів на покупку ПІБ розповів про створення ще одного консорціуму: "Депутати від Партії регіонів - брати Клюєви і Валентин Ландик - збирали консорціум вкладників і пропонували за рахунок тих вкладів, які вони тримали в ПІБ, провести емісію та одержати акції банку, - заявило джерело. - Нацбанк не схвалив таку схему і зажадав внесення живих грошей. На вимогу регулятора, зараз у банк потрібно внести близько $1 млрд для підтримки ліквідності, $400 для збільшення статутного капіталу, а також повернути кредит НБУ на $1 млрд. У консорціуму таких грошей нема, тому пан Клюєв поїхав у Москву домовлятися про позику під якісь активи". Сергій Клюєв і Валентин Ландик учора на телефонні дзвінки не відповідали, а Андрій Клюєв підтвердив, що консорціум зацікавлений у покупці ПІБ.
"Зараз рано про це говорити, - сказав він . - Я зможу предметно про це розповісти наприкінці наступного тижня, коли нормально буде виписана концепція (покупки)". Переговори про продаж Промінвестбанку почалися у вересні. Але через різкий відтік вкладників 7 жовтня НБУ відсторонив керівництво ПІБ, увів у нього тимчасову адміністрацію та встановив піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів. Тоді Нацбанк для підтримки стабільності банку був змушений видати йому кредитну лінію на 5 млрд грн.
За даними Нацбанку, на 1 липня 2008 року Промінвестбанк серед 178 банків займав 6-е місце за активами (27,539 млрд грн) зі статутним капіталом 200,175 млн грн, власним капіталом 2,8 млрд грн, зобов'язаннями 21,876 млрд грн.
Банкіри вважають, що інвестори об'єднуються в консорціуми, тому що не мають необхідних грошей. "Покупців багато, але всі купують на словах,- сказав один із представників акціонерів ПІБ. - Майже ні в кого немає грошей влити велику суму в ліквідність банку, і всі розраховують, що Нацбанк дасть ще один кредит". "Угода проходить дуже непрозоро. Якою б не була міцною "Альфа", у неї свої фінансові проблеми, сам Лагун не може купити банк, і незрозуміло, кого він представляє. Але якщо декілька інвесторів вкладаються, шансів купити ПІБ набагато більше", - пояснює голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін.
Втім, у ІК Dragon Capital і швейцарському банку UBS, які ведуть угоду, стверджують, що навіть об'єднаний консорціум інвесторів Миколи Лагуна та Альфа-банку не зможе придбати ПІБ. Джерела в обох компаніях повідомили, що в суботу ввечері з одним з інвесторів, ім'я якого не розголошується, була підписана угода купівлі близько 40% акцій ПІБ. "Я не можу сказати, хто покупець, тому що все, що пов'язано з ПІБ, дуже заплутано і політизовано, і вказівки йдуть від самого керівництва країни, - сказав один з них. - Якби не було стільки політики, банк давно був би в приватних руках". Раніше співвласник ПІБ Володимир Матвієнко оформлював дарчу на 40% акцій на президента "Інтелінкса" Дмитра Клюєва. Учора Дмитро Клюєв заявив, що вперше чує про суботню угоду із продажу ПІБ і ніяких претензій на володіння 40% банку не висуває. За словами джерел, договір укладали директор відділу інвестиційно-банківських послуг UBS Ігор Білоус і віце-президент Dragon Capital Максим Нефьодов. Вони відмовилися від коментарів, говорячи, що "угода ще не закрита і банк не проданий". "У найближчі дні будуть результати, якщо сторони захочуть про це сказати", - сказав Білоус.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас