Долар та ієна відновили зростання на побоюваннях подальшого економічного спаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар та ієна відновили зростання на побоюваннях подальшого економічного спаду

Валюта
1850
Курси ієни і долара до євро та інших валют ростуть у п'ятницю на побоюваннях подальшого економічного спаду, що змушує інвесторів вибирати найбільш стабільні об'єкти інвестування, повідомляє агентство Bloomberg.
Євро до 16:47 у п'ятницю коштував $1,2736 проти $1,2915 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс євро до японської валюти знизився до 124,97 ієни проти 127,31 ієни в четвер.
Вартість долара до ієни знизилася до 16:47 у п'ятницю до 98,12 ієни в порівнянні з 98,61 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.
Зростання обох валют до євро за підсумками жовтня може стати рекордним з 1999 року, коли була введена єдина європейська валюта. Котирування японської нацвалюти до євро злетіли в поточному місяці на 17%, долар до євро додав 10,6%. Американська валюта подешевшала до ієни на 7,8%, показавши максимальне падіння за місяць із 1998 року.
"Спостерігається масована репатріація долара, і із цим неможливо боротися. Я не можу пригадати, щоб коли-небудь, раніше ми стикалися з настільки високими волатильністю і неліквідністю", - заявив директор валютного підрозділу Scotia Capital Inc. Стівен Батлер.
Японський ЦБ знизив ключову процентну ставку overnight до 0,3% з 0,5% річних, тоді як аналітики прогнозували її скорочення до 0,25% річних.
При цьому думки представників японського ЦБ відносно необхідності зменшення ставки розділилися: четверо виступили за зниження, четверо - проти. Вирішальним став голос голови Банку Японії Масаакі Сіракави, що виступив на користь скорочення.
"Трейдери закладали ймовірність зниження ставки у вартість ієни весь цей тиждень, продаючи її, - відзначає валютний трейдер Shinkin Central Bank Хіросі Йосіда. - Менш значне, ніж очікувалося, скорочення може привести до зміни напрямку курсу ієни убік підйому".
Згідно із прогнозом Х.Йосіди, курс ієни до долара може піднятися до 90 ієн на наступному тижні.
Попит на японську валюту звичайно росте, коли інвестори побоюються ризиків на інших ринках, втрачають інтерес до більш дохідних валют і скорочують обсяги операцій carry trade, які звичайно проводяться за рахунок більш дешевої ієни. Для операцій carry trade беруться в борг кошти в країнах з низькою процентною ставкою і купуються активи з більш високою прибутковістю, за рахунок цього спреда інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас