Східна Європа розплачується за підвищений інтерес до валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східна Європа розплачується за підвищений інтерес до валютних кредитів

Кредит&Депозит
2340
Протягом останніх 20 років іноземні кредити в доларах, швейцарських франках, а потім й у євро були мотором розвитку економік країн Східної Європи. Тепер, коли світові ринки перебувають на грані паніки, а іноземні інвестори поспішають виводити гроші із країн, що розвиваються, залежність від закордонних кредитів перетворилася з фактору підвищення темпів зростання економік у фактор додаткової напруженості для найбільш швидкоростучих країн Європи, таких як Україна, Румунія, Польща, повідомляє Bloomberg.
Так, в Угорщині 66% всіх іпотечних кредитів видані в іноземній валюті. Багато з них із плаваючою ставкою. У Румунії цей показник дорівнює 80%.
Із серпня угорський форинт упав на 16% до швейцарського франка і на 8% до євро. Румунський лев опустився на 14% проти долара і на 3,2% проти євро. Польський злотий на 17% і 6,8% відповідно. Українська гривня на 22% і 11,5%.
Це падіння національних валют негативно позначається на величезній кількості бізнесів і домогосподарств, що мають борги в західних валютах. Підприємства будуть скорочувати витрати і випуск продукції, люди відмовлятися від здійснення запланованих покупок.
Тільки в Румунії кількість позик у валюті на кінець вересня склала $36 млрд. За період із червня по вересень угорські позичальники взяли кредитів в іноземних грошах у п'ять разів більший, ніж у форинтах.
Протягом довгого періоду ставки по кредитах в іноземній валюті в цих країнах були значно нижчі, ніж номіновані в національних грошових одиницях.
Тепер, коли іноземні банки виводять капітали і піднімають ставки до позахмарних висот, економіки східноєвропейських країн можуть зіткнутися із серйозною проблемою зниження споживчої активності і, як наслідок, зі значним уповільненням зростання своїх економік.
Уряди Угорщини та України вже звернулися до міжнародних фінансових організацій за допомогою та одержали валютних кредитів на загальну суму більше $40 млрд. від Міжнародного валютного фонду, Світового банку і Європейського союзу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас