Уряд розширює повноваження Держцінінспекції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд розширює повноваження Держцінінспекції

Казна та Політика
902
Для жорсткості контролю над зростанням цін Кабмін має намір істотно підсилити повноваження Державної інспекції з контролю за цінами. Відомство буде контролювати обґрунтованість підвищення цін на товари, які підпадають під держрегулювання, у першу чергу - хліб. Учасники ринку не схвалюють посилення повноважень Держцінінспекції, але визнають необхідність такого кроку в умовах фінансової кризи.
У розпорядження надійшов проект постанови уряду про внесення змін у положення "Про Держінспекцію з контролю за цінами", розроблений за розпорядженням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко від 3 квітня. Вона пропонує підсилити повноваження Держцінінспекції: дати їй право проводити цінові спостереження на споживчому і товарному ринках, вносити пропозиції щодо реалізації державної цінової політики та введення держрегулювання цін на товари та послуги.
Відомство, підзвітне Мінекономіки, зможе самостійно проводити кадрову політику, керуючись наказами міністерства.
Повноваження інспекції, затверджені ст. 5 положення, будуть розширені шляхом надання їй права одержання від підприємств всіх документів, що її цікавлять, які підтверджують розрахунки економічної доцільності зміни рівня цін. Держцінінспекція буде контролювати справедливість підвищення цін не тільки на комунальні тарифи, як це відбувається зараз, але й на товари, на які введено держрегулювання (поки тільки хлібопродукти), проводячи моніторинг збільшення цін на всіх товарних ринках. Відомство зможе застосовувати відносно підприємств адміністративні санкції без подачі судового позову, контролювати їхнє виконання, одержуючи платіжні документи про перерахування штрафів у бюджет. Спочатку документ надавав Держцінінспекції можливість брати участь у виконавчому провадженні, але цю норму вилучив Мінфін. У Держцінінспекції відмовилися коментувати постанову, пославшись на відсутність на робочому місці голови відомства Наталі Немодрук.
"Хлібопекарські підприємства не бояться цінового контролю - у нас і так дуже низька рентабельність, - говорить Ъ директор 'Цар Хліба' Орест Андріяс. - Але якщо з'явиться ще одна організація, що виписує штрафи, то це негативно вплине на нашу роботу". Директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка вважає таке посилення повноважень виправданим тільки під час фінансової кризи і припускає, що найближчим часом список товарів, що підпадають під держрегулювання цін, може бути розширений за рахунок включення інших соціальних продуктів харчування і бензину. "З одного боку, це безпрецедентне посилення повноважень, - визнає експерт. - Але з іншого боку - такий же контроль використовується країнами 'золотого мільярда'. Тим більше, що в умовах нинішньої фінансової кризи необхідно підсилити контроль над збільшенням цін на соціальні продукти харчування для запобігання спекуляцій".
Кабмін уже збільшував повноваження Держцінінспекції: 6 серпня була прийнята постанова №709, якою він дозволив інспекції затверджувати зміну цін на соціальні товари (борошно, м'ясні і молочні продукти, яйця, цукор, картопля, овочі та фрукти). Але народний депутат Ксенія Ляпіна (НУНС) повідомила, що прокуратура заперечує в суді законність цієї постанови. "На її основі уряд планує прийняти ще дві: дане, яке розширює повноваження відомства, і ще одне, що збільшує штат, - сказала вона. - Міністри від нашого блоку не будуть підтримувати постанови, поки суд не ухвалить рішення щодо попереднього розширення повноважень інспекції".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас