З 1 листопада планують зупинитися всі українські феросплавні підприємства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 листопада планують зупинитися всі українські феросплавні підприємства

1816
З 1 листопада в Україні зупиняться всі феросплавні заводи, включаючи найбільші (Нікопольський, Запорізький і Стахановський), говориться в повідомленні, поширеному вчора Українською асоціацією виробників феросплавів (Укрфа). Припиняють роботу також Марганецький та Орджонікідзевський гірничозбагачувальні комбінати (ГЗК). "Марганецький та Орджонікідзевський ГЗК в останні місяці відвантажували марганцеву руду в основному на склади, тому що феросплавні підприємства заповнені сировиною", - сказали в Укрфа. За словами виконавчого директора асоціації Сергія Кудрявцева, працівники підприємств будуть відправлені у відпустку з можливим зниженням зарплат до 40%.
Нікопольський, Запорізький і Стахановський феросплавні заводи, а також Марганецький та Орджонікідзевський ГЗК є основними підприємствами феросплавної промисловості України. Щорічно в країні добувається 1,6 млн т марганцевої руди і виробляється 1,8 млн т феросплавів. В 2007 році частка феросплавної промисловості в структурі ВВП склала 0,8%.
"Феросплавні підприємства не можуть продовжувати виробляти продукцію в умовах відсутності попиту, у тому числі через обмежені обсяги складських приміщень", - пояснюють причину планованої зупинки в Укрфа. Основними споживачами феросплавної продукції є сталеливарні компанії, що в останні місяці значно скоротили обсяги виплавки. Криза в металургійній галузі почалася в серпні: на початку року, прогнозуючи підвищення цін на метал, трейдери стали накопичувати великі обсяги продукції на своїх складах. Але криза на фінансовому ринку і збільшення експорту металопродукції з Китаю привели до зниження попиту на неї (востаннє Ъ сповіщав про це 20 жовтня).
Експерт "Держзовнішінформу" Віталій Гнатуш вважає, що поновлення виробництва на феросплавних підприємствах України варто очікувати не раніше I кварталу 2009 року. "Зараз меткомбінати мають у своєму розпорядженні практично місячні запаси феросплавів на складах. Крім того, у портах України порядку 1,5 млн т металопрокату, які необхідно спочатку продати, щоб відновити виробництво сталі, а отже, феросплавів", - відзначає експерт. За даними Укрфа, зараз в Україні повністю зупинені 18 з 43 доменних печей, а також 40 з 63 сталеплавильних агрегатів і 9 з 64 прокатних станів. Інвестбанк Barclays Capital робить ще більш песимістичний прогноз: за його оцінками, поновлення попиту на сталь у світі варто очікувати не раніше другої половини 2009 року.
На думку власників українських метпідприємств, подоланню кризи в металургії перешкоджає неможливість банків рефінансувати свої боргові зобов'язання і кредитувати основних споживачів сталі - будівельників і машинобудівників. "Я переконаний, що допомагати треба не металургам, а споживачам сталі. А це будівництво і машинобудування. У нас попереду Євро-2012. Нам потрібний будівельний бум, - заявив у минулу середу на Міжнародному інвестиційному саміті в Донецькій області Рінат Ахметов (володіє 75% групи "Метінвест"). - Дуже важливо, щоб держава збільшила інвестиції в масштабні інфраструктурні проекти: будівництво аеропортів, доріг, мостів, естакад".
"Ми не хочемо зупиняти виробництво, але через те, що наші споживачі зазнають нестачу фінансових ресурсів, змушені це робити. Кредитування банками споживачів може поліпшити ситуацію", - погоджується голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас