Криза удобрила буряк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза удобрила буряк

Аграрний ринок
634
Спад рентабельності зернових культур, що відбувся в цьому сезоні, може обернутися несподіваним благом уже навесні.
Незадовільні фінансові показники по зерну можуть змусити аграріїв повернутися до вирощування цукрового буряка, площі під яким значно зменшилися і стимулювати виробництво якого безуспішно намагалися чиновники.
Кілька аграрних підприємств заявляють про готовність розширити площі під цукровим буряком у весняну посівну кампанію. Якщо зернові культури в нинішньому сезоні показали дуже низьку рентабельність, то буряк може забезпечити стабільний попит і прогнозований рівень цін якщо не з боку цукрових заводів, то як сировина для біоетанолу.
У профільній асоціації "Укрцукор" поки не дають прогнозу щодо весняної посівної. "Швидше за все, цукрового буряка буде сіятися стільки, скільки необхідно для забезпечення внутрішнього ринку, а це приблизно стільки, скільки цього року. Істотного збільшення площ ми не очікуємо, - говорить Микола Ярчук, голова асоціації "Укрцукор". - Крім того, підготовку ґрунту під майбутні посіви буряка потрібно зробити ще в серпні, а не навесні".
Ще один фактор, що може перешкодити аграріям повернутися до вирощування буряка, - це поспішний продаж бурякозбиральної техніки. "Для збирання цукрового буряка необхідно тільки спеціалізоване обладнання, а деякі господарства, які вирішили переорієнтуватися на інші культури, продали техніку", - говорить генеральний директор холдингу "Астарта" Віктор Іванчик.
В 2008 р. площі під цукровим буряком скоротилися майже у два рази - до 389,8 тис. га проти приблизно 650 тис. га в 2007 р. До зниження площ під посівами привела низька ціна готового продукту, що у свою чергу привела до зниження закупівельних цін на сировину. Втрата аграріями інтересу до вирощування буряка викликала стурбованість чиновників, особливо коли намітився істотний дисбаланс у клині на користь технічних культур, що показали в попередні роки високу рентабельність. Зокрема, в 2008 р. під соняшник і ріпак була відведена п'ята частина посівних площ, при цьому посіви соняшника перевищили рекомендований рівень на 0,5 млн. т.
Стурбовані тенденцією чиновники заявили про необхідність втрутитися в структуру посівів (уже з наступного року). Розглядався адміністративний варіант (квотування площ посівів) і ринковий - збільшення дотацій на вирощування непопулярних в аграріїв культур, у першу чергу буряка. "Поки це рішення про підвищення держпідтримки на гектар посівів буряка не прийнято, хоча питання розглядалося", - уточнив Микола Ярчук.
Керівник аналітичного департаменту фінансово-аналітичної групи "Про-консалтинг" Олександр Соколов вважає, що повернення до вирощування цукрового буряка може бути спровоковано короткостроковим зростанням попиту на цей продукт у зв'язку з фінансовою кризою. "Такий цукор стане дешевшим, що означає збільшення попиту на цей продукт. Але це лише короткострокова тенденція на період кризи. Різниця в ціні між тростинним і буряковим цукром зберігається, і вона не на користь останнього", - говорить він.
Цукрові заводи станом на 20 жовтня зробили 446,2 тис. т цукру із цукрового буряка врожаю 2008 р. Це на 40,05%, або 298,1 тис. т менше, ніж на аналогічну дату минулого року. З початку виробництва на цукрові заводи надійшло 5,85 млн. т цукрового буряка (торік на цю дату на цукрозаводах перебувало 10 млн. т сировини). При цьому вже перероблено 3,78 млн. т (торік на цю дату - 6,9 млн. т).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас