Гроші МВФ можуть не допомогти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші МВФ можуть не допомогти

Валюта
6047
Як тільки Міжнародний валютний фонд оголосить про виділення Україні першого траншу фінансової допомоги, іноземні інвестори поспішать реалізувати право оферти по єврооблігаціях українських емітентів. У результаті кошти МВФ можуть бути повністю розтрачені на повернення позик нерезидентам, а українські банки зіткнуться з гострим дефіцитом пасивів.
Високі ризики українського фінансового сектора змушують власників єврооблігацій українських банків думати над виконанням опціонів put і call - права на оферту облігацій у випадку зниження рейтингу емітента або суверена, а також при різкому зростанні спредів по кредитних дефолтних свопах.
За даними порталу Cbonds, українські банки і підприємства заборгували по облігаціях більше $7,3 млрд. Із цих коштів на частку банків і компаній з українським і російським капіталом припадає $4,76 млрд., банки ж з іноземним капіталом повинні одержати підтримку материнських структур. З огляду на зростання курсу долара, для більшості позичальників боргове навантаження збільшилося ще як мінімум на 15% (учора на міжбанківському ринку НБУ продавав валюту по 5,7 грн./$1).
Якщо опціони на дострокове погашення існують у всіх єврооблігацій українських емітентів, для погашення зовнішніх зобов'язань необхідно 27,132 млрд. грн. З одного боку, це всього лише 4% пасивів банківської системи. З іншого боку - банки втрачають 5% пасивної бази щомісяця у зв'язку із плановими погашеннями депозитного портфеля. Тому в найближчому майбутньому вітчизняні кредитно-фінансові установи зіткнуться з гострим дефіцитом ресурсів і загрозою банкрутства.
У Нацбанку визнають існування загрози пред'явлення деяких облігацій до оферти. "Більшість єврооблігаційних позик, які здійснювали вітчизняні банки і підприємства, передбачають безумовну оферту, умовою для якої є зміна рейтингів. Ми оцінили цей ризик і звернулися у МВФ за екстреною фінансовою допомогою", - говорить голова Нацбанку Володимир Стельмах.
Втім, чиновника можна запідозрити в лукавстві. Суверенні рейтинги України і більшості місцевих банків були змінені агентствами Fitch, S&P та Moody's не вчора. Але до сьогоднішнього дня до оферти були пред'явлені тільки папери "Надра Банку". Можливо, облігації до оферти одержав й "Альфа-Банк", не даремно ж материнська контора відкрила йому кредитну лінію на $700 млн. Інші емітенти, за відомостями, поки не одержували від власників єврооблігацій вимог повернути борги.
Причина такої лояльності нерезидентів проста - їм не хотілося б додавати до своїх проблемних активів дефолти по зобов'язаннях українських контрагентів. Адже в результаті дефолтів збитки необхідно покривати за рахунок капіталу, залучити який на падаючому ринку можна тільки в держави (погодившись на націоналізацію). Виділення ж Україні кредитів МВФ під умову рефінансування позик, набраних банками і компаніями в нерезидентів (ст. 1 законопроекту №3309-4), стимулює нерезидентів до пред'явлення опціонів на погашення єврооблігацій.
У результаті таких дій іноземних інвесторів попит на валютному ринку продовжить збільшуватися. Пропозиція ж, за оцінками Володимира Стельмаха, буде скорочуватися: "До Нового року світова економіка продовжить сповільнюватися - за оцінками експертів, її спад складе близько 3%. Це буде вести до падіння обсягів експорту у фізичному і валютному вимірах. Необхідно готуватися до скорочення валютного виторгу. До кінця рік курс долара зміниться і буде не менше 6 грн.", - говорить Стельмах.
Песимістичний настрой голови Нацбанку не міг учора не відбитися на табло валютних обмінних пунктів. Якщо до обіду банки обмінювали валюту на готівковому ринку по 6,15-6,3 грн. за $1, то вже після обіду курс збільшився на 10-15 коп. Тим часом у Нацбанку сподіваються на зміцнення курсу гривні в довгостроковому періоді. Відповідно до меморандуму між МВФ і НБУ, прогнозний дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в 2009 р. повинен скласти 1-2% ВВП внаслідок різкого скорочення імпорту через поточну девальвацію гривні.
Разом з тим НБУ вчора опублікував попередні дані про стан платіжного балансу в січні-вересні 2009 р., які виявилися досить підбадьорюючими. Зокрема, у третьому кварталі сальдо торговельного балансу покращилося до - $1,7 млрд. (проти -$3,7 млрд. у першому і -$3,1 млрд. у другому). Всього з початку року сальдо поточного рахунку склало -$8,4 млрд., однак за рахунок надходжень по фінансовому рахунку платіжний баланс був зведений із профіцитом $6,4 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас