Заводи залишились у Семенюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заводи залишились у Семенюк

464
Десять промислових підприємств залишилися в сфері управління Фонду держмайна. Учора президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив передачу заводів Міністерству промислової політики.
Глава держави вже третій раз підряд змінює свою точку зору в цьому питанні на протилежну. Нагадаємо, 29 вересня пан Ющенко призупинив своє чергове скасування передачі корпоративних прав низки підприємств Мінпромполітики. До слова, це відомство очолює Володимир Новицький, що представляє інтереси БЮТ.
Найбільшими з підприємств, контролем над якими діляться чиновники вищого рангу, є: "Турбоатом", "Одеський припортовий завод", "Азовмаш", "Феодосійська компанія "Море".
Попередня зміна в настроях гаранта збіглася з тією стадією переговорів між НУНС і БЮТ, коли складалося враження, що сторони от-от домовляться. Однак зараз, мабуть, погляди колишніх соратників з революційних подій знову розійшлися, що не могло не позначитися на реальному секторі.
Таким чином, збори акціонерів "Турбоатома", скликані на сьогодні, 30 жовтня, уже не загрожують звільненням нинішньому керівництву заводу, лояльному до Соцпартії. Але ж ще позавчора гендиректор заводу Віктор Суботін заявив на прес-конференції про загрозу силового захоплення "Турбоатому". За його словами, одним з кандидатів на посаду гендиректора заводу є колишній міністр промполітики Анатолій Головко. Віктор Суботін повідомив, що це призначення передбачається здійснити в інтересах приватного акціонера "Турбоатома" компанії "Сварог Есет Менеджмент", підконтрольній Костянтину Григоришину. Причому, як заявив пан Суботін, призначення колишнього міністра лобіює міністр нинішній.
У прес-службі групи "Енергетичний стандарт" пана Григоришина не стали коментувати черговий указ президента, однак підтвердили бажання змінити топ-менеджмент "Турбоатому". "Нас щиро дивує поведінка Віктора Суботіна, що поводиться не як генеральний директор, а як хазяїн заводу", - відзначили в компанії.
Однак, учора голова Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко повідомила, що на збори акціонерів "Турбоатому" з дорученням поїде представник її відомства, а не Мінпромполітики. Одержати коментарі від представників міністерства вчора не вдалося.
"Президент прислухався до наших пропозицій. Він підписав указ, що унеможливить "прибирання" до рук найприбутковіших підприємств шляхом банкрутства, приватизації", - заявила верховний приватизатор. Продаж державної власності в умовах глобальної фінансової кризи пані Семенюк-Самсоненко вважає недоцільним, оскільки, за її словами, держава виручить за своє майно занадто мало коштів, ніж могла б за нормальних обставин.
Порадує вчорашній указ президента і ще одного соратника голови ФДМ по СПУ Олександра Савчука, власника групи підприємств "Азовмаш".
Державні 50%+1 акція ВАТ "Азовмаш", якому належать блок- і контрольні пакети акцій підприємств, що входять у групу, не будуть передаватися поки Мінпромполітики. А виходить, відомство не зможе заблокувати реорганізацію товариства з ВАТ у ЗАТ, що задумав пан Савчук (за новим законодавством, з публічної компанії в приватну) для того, щоб одержати переважне право на викуп держпакета.
Перелік ВАТ, які постановою №1335-р від 17 жовтня 2008 р. уряд передавав в управління Мінпромполітики: "Феодосійська суднобудівна компанія "Море" (100% акцій), "Азовмаш" (50% + 1 акція), "Одеський припортовий завод" (99,57%), "Турбоатом" (75,22%), "Меридіан ім. С.П. Корольова" (50% + 1 акція), "НДІ електромеханічних приладів" (50% + 1 акція), "Київський завод реле та автоматики" (58,94%), "Київський мотоциклетний завод" (100%), завод "Маяк" (100%), НПК "Київський завод автоматики ім. Г.І. Петровського" (93,07%). Дана постанова припинена указом президента №970/2008 від 29 жовтня 2008 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас