Брокери залишились без діла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брокери залишились без діла

Фондовий ринок
2903
Доходи торговців цінними паперами сильно впали. У жовтні обороти фондового ринку зменшилися як у грошовому, так й у кількісному вираженні. Обсяги торгів акціями на ПФТС у жовтні становлять 34% рівня вересня і 13% значення в травні-липні.
Кількість угод також упала - до 36% оборотів попередніх місяців. Аналогічна ситуація з облігаціями підприємств. "У період нинішньої затяжної кризи, закінчення якої неможливо вгадати, попит на брокерські послуги впав у рази", - розповів директор "КІНТО" Олег Пікарський.
Доходи впали в усіх. "Зниження обсягів торгівлі торкнулося всіх операторів ринку", - підкреслив керуючий директор Dragon Capital Томаш Фіала. "Зниження обсягів торгів торкнулося всіх інвестиційних компаній, що працюють на цьому ринку", - відзначив заступник директора з торгівлі акціями інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Він пояснив, що спреди сильно розширилися, що свідчить про низьку торговельну активність.
"Найгостріше на інвестиційних компаніях відобразилося не падіння попиту на послуги з брокерського обслуговування, а безпосередньо сам факт глибокого зниження цін на цінні папери представників всіх секторів економіки, які торгуються на ПФТС", - відзначив директор департаменту інвестиційного консалтингу Foyil Securities Андрій Чиж.
У той же час лише деякі визнали, що загальні проблеми торкнулися саме їх. "У нашій компанії попит на брокерські послуги збільшився", - сказав директор ЗАТ "Тект-брок" Сергій Лиходід. "Трійка Діалог Україна" не тільки продовжує обслуговувати існуючих клієнтів, але й залучає нових", - відзначив пан Грищенко. "Компанія Foyil Securities не зіткнулася з повальним падінням попиту на брокерські послуги", - підкреслив Андрій Чиж.
Пан Фіала визнав, що в умовах світової фінансової кризи обсяги брокерського бізнесу Dragon Capital стали меншими. Якщо кількість угод залишилася стабільною, то їхні розміри впали. Попит істотно знизився.
На думку експертів, падіння оборотів буде мати позитивні наслідки. Пан Домашенко запевнив, що криза зробить послуги, що надаються інвестиційними компаніями, якіснішими і дешевшими.
"На сьогоднішній день ми пристосували свою структуру бізнесу і витрати під поточну ситуацію на ринку. У ситуації, коли багато наших конкурентів звільнили більшу частину ринку, ми фокусуємося на збільшенні доходу", - підкреслив пан Фіала. На думку пана Грищенка, інвестиційні компанії приводять у відповідність роздуті штати, утримуючи при цьому висококваліфікованих фахівців.
Пожвавлення ринку брокерських послуг пройде разом з пожвавленням економічної ситуації в країні, вважає пан Домашенко. Олег Пікарський допустив позитивні зміни в перспективі півроку, при найоптимістичнішому сценарії. Україна є заручником світової кон'юнктури, і для зміни ситуації, найімовірніше, знадобиться більше трьох-чотирьох місяців, згодний з ними Володимир Грищенко.
"Поступове відновлення ринку відбудеться не раніше осені 2009 р. Місцеві інвестори, які не побояться інвестувати в ринок, одержать гарну можливість на низьких рівнях увійти, щоб заробити на поновленні ринку та зростанні економіки", - відзначив пан Фіала.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас