Влада України має намір створити спецорган моніторингу зовнішнього боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада України має намір створити спецорган моніторингу зовнішнього боргу

Казна та Політика
336
Влада України має намір сформувати орган моніторингу зовнішнього боргу, говориться в меморандумі про економічну і фінансову політику, погодженому урядом і Національним банком України (НБУ) з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
"Щоб особи, відповідальні за формування політики, могли на ранніх стадіях реагувати на ризиковане формування "пікових навантажень" в обслуговування зовнішнього боргу", - така аргументація створення нового органу наводиться в тексті меморандуму, розданого народним депутатам у середу і наявного в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".
Українська сторона відзначає в документі, що проводить глибокий аналіз наслідків, які можуть мати різні економічні прогнози і сценарії розвитку економічної ситуації відносно ризиків масованого дефолту з боку приватного сектора.
"Ми також ретельно аналізуємо законодавство про банкрутство, щоб визначити необхідність внесення зміни для оптимізації процесів і ліквідації затримок, з одночасним дотриманням необхідних процедур", - говориться в документі.
За даними НБУ валовий зовнішній борг України в другому кварталі 2008 року виріс на $7,53 млрд, або на 8,1%, і до 1 липня досяг $100,06 млрд, у тому числі борг держсектора - $14,87 млрд, борг банків - $38,45 млрд.
Президент України Віктор Ющенко минулого тижня повідомив, що короткострокові корпоративні борги зі строком погашення до року становлять $28,2 млрд.
За останні пару місяців через негативний вплив світової фінансової кризи і падіння цін на товарних ринках, що порушили платіжний баланс України, курс гривні на міжбанківському валютному ринку девальвував більш ніж на 40%. При цьому Нацбанк надає лише часткову підтримку гривні, що скоротило його валові міжнародні резерви за перші дві декади жовтня на 7,7%, або на $2,9 млрд, - до $34,6 млрд.
Як повідомлялося, уряд, НБУ і МВФ 26 жовтня погодили умови виділення Україні Фондом стабілізаційного кредиту stand-by на 24 місяця на суму $16,5 млрд. Однак рада директорів МВФ може схвалити його лише після прийняття Верховною Радою необхідних поправок у законодавство України про обмеження бюджетних витрат і допомогу банківській системі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас