"Нафтогазу" загрожує дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазу" загрожує дефолт

Фондовий ринок
2349
На ринку українських єврооблігацій панує дефолтний настрій. З початку вересня папери держави і компаній стали продаватися з великими дисконтами. У підсумку прибутковість до погашення паперів збільшилася в рази.
Станом на вчорашній ранок покупці єврооблігацій України могли розраховувати на прибутковість до 45,44% річних. По євробондах Укрексімбанку стояла ефективна прибутковість до погашення від 22% до 45%, "Форуму" - 81,74%, Альфа-банку - від 27,9% до 81,2%, "Азовсталі" - 46,5%. Все це - у доларах США. Найстійкішими виявилися "Київстар" з 8,07% і "Южмаш" з 0,98%. Рекордсменом же став НАК "Нафтогаз України", облігації якого торгуються на рівні 143,7% річних.
Як розповів директор Astrum Investment Management Максим Бланк, така прибутковість єврооблігацій сформувалася через побоювання міжнародних інвесторів із приводу кредитних ризиків України. Зокрема, сума українського суверенного та корпоративного зовнішнього боргу до погашення в 2008-09 р. досягла 150% нинішніх валютних запасів НБУ. В умовах скорочення припливу валюти така ситуація може вважатися загрозливою. Недавно ці побоювання вилилися в зниження українського рейтингу агентством Fitch і збільшення індексу облігацій EMBI+Ukraine вище 20%.
На думку голови департаменту аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександра Печеріцина, інвестори налякані проблемами в українській банківській системі і неможливістю рефінансувати зовнішні зобов'язання компаній. "У підсумку серед інвесторів склався загальний дефолтний настрій. Більш глибоке падіння котирувань по паперах НАК "Нафтогаз України" відображає загальну непевність із приводу майбутнього компанії. До недавніх пір не було відомо, чи підтримає держава НАК у випадку виникнення проблем. Таким чином, на тлі всіх інших емітентів "Нафтогаз" опиняється в зоні більшого ризику", - вважає експерт.
У той же час, упевнений пан Бланк, побоювання не виправдаються, а запас міцності української економіки достатній для обслуговування подібного піка виплат. Він прогнозує, що необхідні кошти будуть знайдені в найближчі тижні, у тому числі завдяки наданій позиці МВФ, і прибутковість українських євробондів скоротиться.
"Євробонди зараз є тим більше привабливими, що забезпечують захист від можливої девальвації гривні. Наприклад, папери Укрексімбанку і банку "Форум" являють собою фінансово стійкі об'єкти інвестування, і ми рекомендуємо купувати їхні єврооблігації зараз. З них можна буде вийти або дочекатися погашення в момент поліпшення макроекономічної ситуації", - підкреслив директор Astrum.
Настільки висока прибутковість є багато в чому штучною. На думку Печеріцина, вона показує, що великих обсягів угод із цими паперами немає. "З вересня становище НАК "Нафтогаз України" не стало гіршим. Воно залишилося стабільно поганим. Він як не міг рефінансувати зовнішні зобов'язання, так і дотепер не може цього зробити. Останньою невдачею стала спроба одержати кредит в Deutsche Bank наприкінці вересня", - відзначив анонімний експерт одного з українських банків з міжнародним капіталом.
В останній декаді вересня писали про переговори "Нафтогазау" із провідними закордонними банками про залучення кредиту. Зустрічі проводилися з Deutsche Bank, BNP Paribas, Morgan Stanley, ABN Amro. Але майже всі установи хотіли одержати державні гарантії під позику "Нафтогазу". Це не влаштувало Мінфін.
Зараз проблема в тому, що в інвесторів НАК з'явилася реальна раціональна зацікавленість у дефолті компанії. Єврооблігації компанії враховуються на балансах інвесторів нижче номіналу. Тобто чистий мінус. Навіть потрапивши під реструктуризацію, є шанс повернути номінал.
"Питання, швидше за все, буде стояти вже про технічний дефолт. "Нафтогаз" жодного разу вчасно не подав свою фінансову документацію. Але поки євробонди торгувалися десь біля номіналу, йому завжди давали шанс подати її пізніше. Ніхто не хотів оголосити дефолт, і не одержати взагалі нічого. Зараз всі вже переоцінили свою позицію, виходячи із прибутковості 120% у доларах. І кожний думає: "Не дають фінансову звітність - будемо подавати заявку на дефолт". Тому зараз я всім своїм клієнтам навіть не рекомендую їх купувати - можна просто потрапити в реструктуризацію", - розповіла голова ради директорів КУА "Інвестиційний капітал Україна" Валерія Гонтарєва.
"Основний пакет єврооблігацій "Нафтогазу" сконцентрований у декількох великих власників. В основному від них залежить, чи пред'являти єврооблігації до дострокового погашення", - вважає Печеріцин. У НАК на падіння котирувань євробондів відреагували спокійно. "Нас вторинний ринок зачіпає мало. Ми спілкуємося із власниками - у них ми взяли гроші, і тепер акуратно погашаємо. Проблем із кредиторами в нас нема, крім затримки по звітності", - прокоментував ситуацію прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас