НБУ планував інтервенцію в розмірі близько 200 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планував інтервенцію в розмірі близько 200 млн дол.

Валюта
1974
Національний банк України (НБУ) планував у понеділок, 27 жовтня, інтервенцію в розмірі деяким менш $200 млн, тоді як продаж іноземної валюти комерційними банками становила біля $50 млн, повідомив глава Ради НБУ Петро Порошенко.
"Незважаючи на те, що левина частка (інвалюти на міжбанку) була куплена по 5,4 грн/$ (курс інтервенцій НБУ), ринок формується по курсам, близьким до 6 грн/$. Ми вважаємо, що це неприйнятно", - сказав він на прес-конференції в понеділок за підсумками позачергового засідання Ради Нацбанку.
У зв'язку із цим глава Ради НБУ повідомив, що Нацбанк розробив заходи щодо зближення курсу інтервенцій з міжбанківськими курсами, і вони будуть застосовані в найближче 7-10 днів.
"У цих (в існуючих) умовах банки, певні валютні спекулянти можуть дуже ефективно грати проти гривні на зниження", - сказав Порошенко.
Глава Ради НБУ пояснив, що певні оператори ринку, купуючи валюту за курсом інтервенцій Нацбанку, могли продавати її в той же день за більш високим ринковим курсом.
Крім того, за його словами, окремі банки закуповують валюту під псевдоімпортні контракти.
"Обсяги наших інтервенцій та обсяги торгів, які відбуваються зараз на міжбанківському валютному ринку вдвічі, а в деякі дні й у чотири рази перевищують реальні потреби для імпорту", - підкреслив Порошенко.
За його словами, саме проти таких операцій і будуть спрямовані "дуже тверді заходи" НБУ: закупівля банками інвалюти за відкритою валютною позицією та під псевдоекспорт за останні три тижні склала $1,8 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас