Посередники більше не турбують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посередники більше не турбують

Енергетика
1151
Прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко вдалося домогтися згоди російського "Газпрому" на усунення компанії RosUkrEnergo (RUE) з українського газового ринку. Минулого тижня сторони підписали угоду, відповідно до якої скасовується схема постачань газу, що діяла з 2006 року.
Втім, експерти відзначають, що при уважному прочитанні угоди можна помітити, що вона залишає за "Газпромом" право торгувати через будь-якого посередника зі своєї структури, у тому числі і через RUE.
Текст угоди між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" був опублікований у четвер увечері на сайті тижневика "Дзеркало тижня". У п'ятницю в прес-службі "Газпрому" уточнили, що документ був підписаний на початку минулого тижня, хоча дата на угоді відсутня.
За словами джерела в "Нафтогазі", зараз її погоджують.
У цілому, угода є рамковою: у ній немає ні ціни на природний газ, ні розміру боргу "Нафтогазу" перед "Газпромом". Зате в договорі зазначено, що "Нафтогаз" погасить перед "Газпромом" всі борги, у тому числі борг перед RUE. Це ж передбачає "Меморандум між урядом Російської Федерації та Кабінетом міністрів України про співробітництво в газовій сфері", підписаний на початку жовтня прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і головою уряду Росії Володимиром Путіним.
В угоді сказано, що розмір транзитної ставки для російського газу на 2009 рік буде визначатися на рівні 2008 року. "Газпром", у свою чергу, надасть знижуючий коефіцієнт на вартість 6,4 млрд кубометрів технологічного природного газу, необхідного для роботи української газотранспортної системи. Документ також зобов'язує "Нафтогаз" надавати всіляке сприяння "дочці" російської монополії - "Газпром збут Україна" - в одержанні ліцензії, що надає право реалізації в Україні не менше 7,5 млрд кубометрів газу.
Одним із ключових моментів документа є пункт про вихід з угоди про врегулювання відносин у газовій сфері від 4 січня 2006 року, відповідно до якої імпортером газу в Україну є RUE. Усунення цієї структури, що на 50% належить "Газпрому", 45% Дмитру Фірташу та 5% Івану Фурсіну, зі схеми постачання газу в країну було однією з передвиборних обіцянок прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Втім, говорити про повну перемогу глави уряду поки передчасно. Аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що угодою передбачається, що поставляти газ в Україну будуть підприємства "Газпрому". У такий спосіб російська монополія залишила за собою право зберегти контракти з RUE, що входить у групу "Газпром" і чиї фінансові показники щорічно вказуються в її консолідованому звіті.
Не випадково, на думку експертів, на документі відсутня дата. Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський не виключає, що це може дозволити переглянути угоду в майбутньому за формальною ознакою. "Швидше за все, відмова 'Газпрому' поставити дату пояснюється тим, що компанія має намір дочекатися підсумків політичного протистояння в Україні. Якщо Верховна рада на наступному тижні проголосує за зміни в бюджет і вибори будуть уже найближчим часом, то угода може бути благополучно забута і взагалі не ратифікована", - припускає він.
Втім, у міжнародному арбітражі відсутність в угоді дати не буде вважатися достатньою підставою для її перегляду: головне в документі - підписи сторін, відзначає партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас