Данія підвищила облікові ставки, щоб захистити крону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія підвищила облікові ставки, щоб захистити крону

Валюта
409
Центробанк Данії другий раз за місяць підвищив облікову ставку по основних фондах, щоб захистити крону, повідомляє Financial Times.
Підвищення ставки на 50 базисних пунктів, до 5,5%, становить різкий контраст із недавніми зниженнями ставок у сусідніх Норвегії та Швеції і погрожує зіпхнути датський ринок житла ще нижче, придушуючи економіку, що і без того перебуває в стагнації.
Данія вийшла з технічної рецесії в другому кварталі, а економічне зростання цього року, згідно з прогнозами, буде близьким до нуля.
"Посилення загрози для економічного зростання істотне, - заявив аналітик лондонського відділення BNP Paribas по Скандинавії Гізен Кара (Gizen Kara). - Тиск на крону буде наростати".
Датська крона, як й інші порівняно невеликі європейські валюти, страждає через ліквідність, що вичерпується, і відхід від ризикованих активів у зв'язку з погіршенням перспектив глобальної економіки.
З кінця серпня національні валюти Швеції та Норвегії подешевшали на 8% і 10% відповідно, але Центробанки цих країн зволіли знизити дисконтні ставки, щоб допомогти своїм банківським секторам і підтримати економічне зростання. У той же час Центробанк Данії - Danmarks Nationalbank - чиїм головним завданням є збереження фіксованого паритету крони з євро, підвищує ставки, щоб підтримати національну валюту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас