Німеччина і Чехія критикують пропозицію Саркозі про створення інвестиційного фонду та уряду зони євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина і Чехія критикують пропозицію Саркозі про створення інвестиційного фонду та уряду зони євро

283
Німеччина і Чехія критикують пропозиції Президента Франції, що головує в ЄС, Ніколя Саркозі про створення інвестиційного фонду та уряду зони євро. Як повідомляють сьогодні європейські ЗМІ, представник уряду Німеччини розкритикував оголошений 23 жовтня Н.Саркозі план створення національного інвестиційного фонду для придбання акцій найбільших французьких компаній, щоб вони не перейшли в руки іноземних інвесторів. Цей план Н.Саркозі оголосив на другий день після того, як виступив у Європарламенті із пропозицією створення загальноєвропейського інвестиційного фонду.
За даними європейських видань, прес-секретар канцлера Німеччини Ангели Меркель заявив про те, що Німеччина розглядає такі дії як протекціоністські.
"Всі заходи, що вживаються із метою захисту національних підприємств від придбання їх іноземними інвесторами, повинні відповідати європейським правилам діяльності внутрішнього ринку", - висловив прес-секретар позицію Німеччини.
Що стосується економічного уряду зони євро, створення якого Н.Саркозі також запропонував під час виступу в Європарламенті 21 жовтня, то німецький канцлер заявила про бажання детально обговорити цю пропозицію із французьким Президентом уже днями в рамках саміту ЄС-Азія в Пекіні.
За словами прес-секретаря А.Меркель, Німеччина вважає, що президентом Єврогрупи на рівні голів держав є прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, що очолює Єврогрупу.
Чехія як країна, що буде головувати в ЄС із 1 січня по 30 червня 2009 року, також заявила про неприйнятність пропозиції Н.Саркозі про створення уряду країн зони євро, і підозрює Францію в бажанні "залишитися біля керма" ЄС навіть після завершення терміну президентства, оскільки сама Чехія не входить у зону євро. "Ніхто не може анулювати чеське головування в ЄС", - попередив міністр у європейських справах Чехії Олександр Вондра.
Як повідомлялося, 21 жовтня Н.Саркозі, виступаючи в Європарламенті на слуханнях за підсумками засідання Європейської ради (саміту голів держав та урядів країн-членів ЄС - ред.), запропонував створити європейський інвестиційний фонд для придбання акцій європейських компаній у період падіння біржових котирувань для запобігання переходу їх в управління іноземними інвесторами, а також запропонував створити економічний уряд зони євро для більш якісної боротьби з фінансовою кризою.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас