Експерт: Антикризові заходи уряду позбавлять населення можливості отримувати безкоштовне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Антикризові заходи уряду позбавлять населення можливості отримувати безкоштовне житло

Казна та Політика
888
Антикризові заходи уряду, виписані в законопроекті №3309 "Про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України", внесеному у ВР Кабміном 22 жовтня, позбавлять громадян можливості одержання безкоштовного житла. Таку думку висловив заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіонального розвитку Олександр Попов.
За його словами, у Житловому кодексі, як і в інших законах України, передбачене надання безкоштовного житла категоріям, які цього потребують. Наприклад, чорнобильцям, учасникам бойових дій та іншим пільговим категоріям.
У законопроекті вказується, що питання про надання постійного житла (у тому числі безкоштовного), передбаченого для окремих категорій громадян чинним законодавством, вирішуються шляхом одержання перших внесків на будівництво (придбання) житла в розмірі, установленому Кабінетом міністрів, за рахунок коштів Державного і місцевого бюджетів для одержання іпотечних житлових кредитів.
О.Попов пояснив, що визначення "надання безкоштовного житла" означає, що ця стаття поширюється на всю квартирну чергу. "Це буде означати, що тепер, наприклад, офіцер Міністерства оборони, чия черга підійшла, або чорнобилець, або інвалід зможе одержати житло винятково за умови, що він буде співфінансувати вартість будівництва свого житла", - уточнив експерт.
При цьому частку державного (або муніципального) фінансування буде визначати Кабінет міністрів, а іншу частину оплати буде вносити населення за допомогою іпотечного кредитування.
"Це просто виключить можливість одержання житла тими категоріями, які на сьогоднішній день, хоч у невеликому обсязі, але все-таки його одержують. Особливо це стосується програм, які на сьогодні хоч якось фінансуються: житло для військових, чорнобильські програми. Це згорне всі ці програми, які на сьогоднішній день є", - сказав він.
Експерт вважає, що поняття "надання постійного житла", що в українському законодавстві не зустрічається, містить у собі соціальне і доступне житло.
О.Попов також відзначив, що в проекті Держбюджету-2009 коштів на перший внесок для придбання житла зазначеними категоріями населення не закладені. За підрахунками експерта, якщо вирішувати питання для всіх людей, що стоять у черзі на одержання житла і тих, які можуть претендувати на безкоштовне житло, у Держбюджеті (місцевих бюджетах) варто закласти суму 100 млрд. дол.
На питання, чи витримає таку суму бюджет країни, він сказав: "Це утопія". О.Попов вважає, що підходи до вирішення житлової проблеми могли б полягати в розширенні програми молодіжного кредитування до масштабів країни.
"Молодіжне будівництво - це гарний приклад, як держава може підтримувати й інші категорії. Наприклад, будівництво доступного житла. Можна такі пільгові кредити надавати не тільки молодим людям, але й сім'ям, які готові брати участь у таких програмах. Можна було б її розширити в масштабах країни, і це була б програма доступного житла для всіх. Але її потрібно було б цього року підтримати (виділити 8 млрд. грн. на її фінансування - ред.)", - пояснив він. Законопроект №3309 "Про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України", внесений у ВР Кабміном 22 жовтня 2008 року, передбачає внесення змін у заключні положення Житлового кодексу Української РСР.
Відповідно до змін, до прийняття нового Житлового кодексу пропонуються питання про надання постійного житла (у тому числі безкоштовного), передбаченого для окремих категорій громадян чинним законодавством, вирішувати шляхом одержання перших внесків на будівництво (придбання) житла в розмірі, установленому Кабінетом міністрів, за рахунок коштів Державного і місцевого бюджетів для одержання іпотечних житлових кредитів.
Такі заходи планується ввести на період до 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас