Білорусія має намір ввести 100%-ву гарантію всіх банківських вкладів фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія має намір ввести 100%-ву гарантію всіх банківських вкладів фізосіб

205
Білорусія планує гарантувати повернення всіх вкладів фізосіб, як резидентів, так і нерезидентів, говориться в тексті проекту держрішення.
Проект, підготовлений Національним банком Білорусії (НББ) за дорученням президента країни, внесений на узгодження в уряд.
Відповідно до проекту, держава бере на себе зобов'язання щодо повної схоронності коштів фізосіб у білоруських рублях та інвалюті, які розміщені в усіх без винятку білоруських банках. Відшкодування буде проводитися у випадку повного або часткового відкликання в банку ліцензії на залучення коштів фізосіб.
Проект також передбачає, що кошти, розміщені на рахунках або депозитах, їхня видача, а також переведення з рахунків (вкладів) в іноземних банках у білоруські банки, не підлягають декларуванню доходів, майна і джерел коштів.
Ці норми не поширюються на вклади фізосіб, що виступають як індивідуальні підприємці.
Для гарантованого відшкодування банківських вкладів НББ пропонує з 2009 року направляти 50% його прибутку в резерв створюваного Агентства гарантованого відшкодування вкладів, а інші 50% залишати в розпорядженні НББ. У цей час Нацбанк перераховує 80% прибутку в бюджет.
У преамбулі проекту НББ відзначає, що документ направлений на недопущення несприятливого впливу світової фінансової кризи на економіку Білорусії, оскільки на частку вкладів і депозитів населення припадає майже 24% сукупних пасивів білоруських банків.
НББ також констатує деяке уповільнення темпів приросту вкладів населення в останні місяці, пов'язуючи це з певним ступенем непевності населення Білорусії в стабільності місцевих банків і схоронності розміщених там вкладів на тлі міжнародної фінкризи.
У зв'язку з цим Нацбанк підкреслює необхідність вживання кардинальних заходів для недопущення зниження довіри населення до національної банківської системи. При цьому НББ посилається на практику Австрії, Німеччини, Греції та Ірландії, які недавно ввели 100%-ве гарантування схоронності вкладів.
Передбачається, що після прийняття декрету до 1 січня 2009 року буде діяти існуючий порядок гарантування та відшкодування вкладів, а розмір відшкодування буде визначати декрет.
З 1 січня 2009 року набуває чинності прийнятий улітку 2008 рік закон про гарантоване відшкодування банківських вкладів фізосіб, що передбачає початок роботи Агентства відшкодування вкладів. Передбачається збереження передбаченого в законі механізму відшкодування при дотриманні розміру відшкодування, установленого декретом, тобто в повному обсязі та у всіх видах валют.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас