Курс долара до ієни впав до мінімуму за 13 років на фоні різкого скорочення операцій carry trade — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара до ієни впав до мінімуму за 13 років на фоні різкого скорочення операцій carry trade

Валюта
1023
Долар упав до японської ієни в п'ятницю до мінімуму за 13 років, оскільки страх перед глобальною рецесією змусив інвесторів різко скоротити обсяг операцій carry trade, повідомляє агентство Bloomberg.
Вартість долара до ієни під час торгів опускалася до 95,45 ієни, це мінімальне значення з 15 серпня 1995 року, коли курс долара впав до 93,28 ієни. До 8:19 МСК у п'ятницю долар трохи піднявся і коштував 95,61 у порівнянні з 97,31 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.
Ієна також росте до єдиної європейської валюти швидкими темпами - 122,68 ієни за євро на 8:28 проти 125,89 ієни ввечері в четвер.
Курс долара до євро піднімається на очікуваннях, що уряд США збільшить підтримку ринку житла і центральні банки світу знизять базові процентні ставки.
Євро до 8:28 у п'ятницю коштував $1,2787 проти $1,2934 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.
"Я не можу повністю виключити сценарій, за яким ієна буде рости навіть швидше, ніж я раніше припускав, - заявив головний валютний аналітик токійського підрозділу Barclays Capital Тору Умемото. - Учасники ринку відмовляються від операцій carry trade. Такий страх перед ризиком пов'язаний із кредитною кризою і загрозою світової рецесії". До кінця березня долар може коштувати всього 90 ієн, додав Т.Умемото.
Попит на японську нацвалюту звичайно росте, коли інвестори побоюються ризиків на інших ринках, втрачають інтерес до більш дохідних валют і скорочують обсяги операцій carry trade, які звичайно проводяться за рахунок більш дешевої ієни. Для операцій carry trade беруться в борг кошти в країнах з низькою процентною ставкою та купуються активи з більш високою прибутковістю, за рахунок цього спреда інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку. Ставка в Японії перебуває на рівні 0,5% річних, у єврозоні вона становить 3,75%, у США - 1,5%, в Австралії - 6%, у Новій Зеландії - 6,5%.
Ієна виросла до рекордного рівня після закінчення Другої світової війни - 79,75 ієни за долар - 19 квітня 1995 року. Це змусило "велику сімку" втрутитися і почати викуповувати доларові активи, щоб стабілізувати валютні ринки.
Стрімкий злет японської нацвалюти вже привів до того, що орієнтовані на експорт японські компанії скорочують прогнози прибутку або говорять про збитки, що очікуються, за 2008 фінансовий рік. Так, Sony Corp., один із провідних виробників електроніки у світі, зрізала оцінку операційного прибутку більш ніж наполовину у зв'язку зі збитками, що очікуються, по курсових різницях. Новий прогноз виторгу і прибутку заснований на котируваннях 140 ієн за євро і 100 ієн за долар, однак експерти вважають, що і він занадто оптимістичний.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас