Банки пройшли квартал з прибутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки пройшли квартал з прибутком

Валюта
1684
З перших фінансових звітів українських банків за III квартал випливає, що вони залишаються прибутковими: з 32 банків збитки одержали лише Брокбізнесбанк і Кредобанк. Втім, з початку року Брокбізнесбанк залишається прибутковою установою, а Кредобанк пояснює мінус з прибутку впровадженням міжнародної системи ризик-менеджменту. На думку учасників ринку, якщо в III кварталі банки продемонструють прийнятні результати, то останні обмеження з боку Нацбанку та фінансова криза в Україні знизять результати їхньої роботи вже в IV кварталі.
Фінансову звітність за підсумками III кварталу до вчорашнього дня оприлюднили дві третини банків із групи найбільших - 11 з 17. Всі вони показали прибуток, але їх ренкінг за цим показником змінився. ПриватБанк, що займав за підсумками 2007 року перше місце в банківській системі за прибутком - 1,534 млрд грн, у липні-вересні заробив усього 52,558 млн грн. У лідери вийшли "Райффайзен Банк Аваль" (прибуток 291 млн грн), Укрсиббанк (179,949 млн грн), Ощадбанк (100,825 млн грн) і Промінвестбанк (78,2 млн грн). ПриватБанк не погодився зі зниженням позиції в рейтингу. "Так прибуток не рахується, тому що є резерви, витрати. Треба дивитися на відсоток прибутковості", - вважає прес-секретар ПриватБанку Олег Серга. Але він не зміг підрахувати прибуток банку за липень-вересень. Відзначимо, якщо за шість місяців банк заробив 738,931 млн грн, то за дев'ять місяців - 791,489 млн грн.
Ще 25 банків, що оприлюднили звітність, збільшили свій сукупний прибуток за останні три місяці від 101 тис. грн (УБРП) до 51,5 млн грн ("Фінанси та Кредит"). Два банки показали збитки: Брокбізнесбанк - на 6,679 млн грн, Кредобанк - на 44,172 млн грн. "Це тимчасова ситуація. Ми по року вийдемо нормально. Доходи в нас виросли, а збитки виникли через те, що ми виплатили відсотки і сформували додаткові резерви у зв'язку зі складною ситуацією на ринку", - розповіла директор департаменту розвитку Брокбізнесбанку Наталя Нестеренко.
Дійсно, з урахуванням того, що банк заробив в I півріччі 43,089 млн грн, за січень-вересень прибуток банку залишився позитивним - 36,41 млн грн. На вимогу НБУ з 2009 року резерви всіх банків будуть формуватися за міжнародними стандартами, а Брокбізнесбанк уже в III кварталі сформував резерви за новими стандартами на 67,6 млн грн.
У Кредобанку появу збитків пояснили жорсткістю системи ризик-менеджменту. "Ми реформували нашу кредитну політику і використовували більш жорсткий підхід через впровадження стандартів нашого материнського банку. Тому нам треба було сформувати резерви на 48 млн грн. У нас немає збитків, ми просто переоцінили вартість активів, - сказав заступник голови правління Кредобанку Кшиштоф Мазур. - Збитки в нас були в липні, а в серпні і вересні прибуток Кредобанку склав по 700 тис. грн. У жовтні він буде більшим".
Але через те, що в I півріччі банк мав невеликий прибуток - 2,008 млн грн, за січень-вересень його загальний збиток склав 42,164 млн грн. Капітал установи зменшився на 7,8% - з 419,8 млн грн до 387,1 млн грн. "Для ефективного захисту інтересів вкладників і кредиторів, а також для покриття збитків, що виникли у зв'язку з перекваліфікацією кредитного портфеля, PKO BP ухвалено рішення про надання Кредобанку в III кварталі субординованого кредиту на $6 млн", - додав Мазур. А позачергові збори акціонерів 18 вересня вирішили внести в капітал 130 млн грн.
Банкіри задоволені своїми результатами, але відзначають, що в умовах кризи, що почалася в жовтні, будуть розвиватися менш активно. "Перші три квартали були непоганим періодом, але в четвертому буде зниження результатів. У банків буде знижуватися прибутковість і падати активність", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За підсумками IV кварталу збитки можуть з'явитися в більшої кількості банків. "Нацбанк жорстко регламентує норми роботи, тому банки не хочуть бути збитковими. Якщо банк збитковий більше трьох місяців, його можуть позбавити ліцензії. Стабілізаційні заходи зробили свою справу, але разом з ними введені й обмеження, - підкреслює заступник голови правління 'Райффайзен Банк Аваль' Віктор Горбачов. - У режимі обмежень і в умовах кризи банки будуть вести досить обережну політику відносно можливих збитків. Формування резервів може вплинути на прибуток, але навіть після цього банк продовжує працювати із проблемними кредитами". Тобто виведення кредиту з розряду проблемного дозволить банкам знизити обсяг резервів - кошти, що звільнилися, збільшать прибутковість банку.
Особливі труднощі будуть зазнавати банки, що раніше активно працювали з фізичними особами. "Усе буде залежати від якості активів. Але в тих банках, де кредитний портфель більш ризиковий, можуть бути збитки через зниження платоспроможності населення і, як наслідок, збільшення неповернень. Це стосується в першу чергу роздрібних банків, які знизять результати", - вважає Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас