"Газпром" і "Нафтогаз України" підписали угоду про перехід на прямі взаємовідносини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і "Нафтогаз України" підписали угоду про перехід на прямі взаємовідносини

Енергетика
853
ВАТ "Газпром" (РФ) і НАК "Нафтогаз України" уклали угоду про принципи довгострокового співробітництва в газовій сфері, що передбачає перехід до кінця поточного року на прямі взаємини між двома компаніями в сфері постачання природного газу.
Копія документа, підписаного головами правлінь "Газпрому" і "Нафтогазу України" Олексієм Міллером та Олегом Дубиною, розміщена на сайті тижневика "Дзеркало тижня".
Сторони погодили, що для переходу на прямі взаємини заборгованість "Нафтогазу України" перед RosUkrEnergoAG (Швейцарія) за поставлений газ переводиться на "Газпром", а газ, що постачається "Газпромом" в Україну, буде призначений винятково для споживачів країни.
"Газпром" і "Нафтогаз України" також домовилися укласти до 30 жовтня 2008 року прямий контракт на постачання в листопаді-грудні середньо- і центральноазіатського природного газу в Україну за ціною $179,5 за 1 тис. куб. м. Єдиним імпортером усього обсягу природного газу на територію країни визначений НАК.
Крім того, угода передбачає укладання до 1 листопада довгострокових контрактів на постачання природного газу в Україну і його транзит по території країни.
Документом передбачено, що перехід на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на імпортований природний газ для споживачів України буде відбуватися протягом наступних трьох років.
Розмір транзитної ставки в довгостроковому контракті, відповідно до угоди, буде визначатися сторонами на рівні 2008 року і корелюватися з понижуючим коефіцієнтом на ціну 6,4 млрд куб. м природного газу, необхідного для забезпечення роботи газотранспортної системи України.
"Нафтогаз України" також зобов'язався укласти з ТОВ "Газпром збут Україна" довгостроковий контракт на постачання 7,5 млрд куб. м природного газу для його подальшої реалізації промисловим споживачам України, також надати ТОВ усіляке сприяння в одержанні ліцензії на постачання не менше 7,5 млрд куб. м і терміном дії, рівним терміну дії контракту між "Газпромом" і НАКом.
Крім того, документ передбачає здійснення спільних експортних поставок природного газу на європейський ринок.
Сторони домовилися про вихід з угоди про врегулювання відносин у газовій сфері від 4 січня 2006 року з моменту виконання умов нової угоди, включаючи перехід на прямі поставки газу споживачам України і погашення "Газпрому" заборгованості, пов'язаної з поставками газу споживачам України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас