Банкіри розходяться в прогнозах курсу гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розходяться в прогнозах курсу гривні до долара

Валюта
12689
Банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", розходяться в прогнозах курсу гривні до долара США до кінця поточного року.
Голова правління ЗАТ "Дочірній банк Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін назвав основними факторами впливу на курс дефіцит валюти на ринку, відтік капіталу, що триває, і паніку на готівковому ринку.
"Населення продовжує скуповувати долари, роблячи тим самим додатковий тиск на курс. Під кінець року курс на міжбанку і на готівковому ринку знизиться до 6 грн/$1, нижче він не піде, НБУ буде підтримувати курс інтервенціями", - сказав він.
Скарбник банку з іноземним капіталом, у свою чергу, припустив, що до проведення позачергових парламентських виборів різка девальвація гривні малоймовірна. "Готівковий курс не вийде за межі 6 грн/$1, після виборів він може збільшитися до 7-7,5 грн/$1", - відзначив він.
При цьому експерти відзначили важливість залучення кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) для забезпечення курсової стабільності.
"Один із ключових факторів для курсової стабільності - можливість одержання кредиту МВФ. Якщо такий кредит буде, НБУ вдасться втримати курс у планованих межах 4,95 грн/$1 плюс 8%", - вважає голова правління Укрпромбанку (Київ) Олександр Солтус.
"Якщо МВФ дасть кредит, то курс буде 5-5,5 грн/$1, якщо ні, то може бути 6-7 грн/$1: на жовтень-грудень поточного року припадає погашення $8,8 млрд зовнішніх позик банків і підприємств", - сказав представник банку з іноземним капіталом.
"У випадку, якщо не відбудеться поглиблення політичної кризи, і МВФ надасть фінансову допомогу, ринковий та офіційний курси будуть зближатися на рівні 5,2-5,4 грн/$", - вважає заступник директора казначейства банку "Форум" Олександр Добровольський.
Зі свого боку директор зі стратегічного розвитку інвестиційної кампанії "УФЦ-капітал" (Київ) Сергій Кульпинський прогнозує, що офіційний курс НБУ до кінця року буде перебувати в межах 5,05-5,1 грн/$, міжбанківський - у межах коридору.
"Ключові фактори - тактика інтервенцій НБУ на міжбанку, термін дії мораторію на дострокове закриття депозитів, а також можливість одержання кредиту МВФ. Якщо мораторій буде знятий, населення ще активніше почне купувати долари і тим самим ще сильніше давити на курс. Кредит МВФ міг би стати позитивним сигналом для інвесторів, частина з яких могла б повернутися на ринок", - вважає він.
На думку голови правління одного із середніх банків, до кінця поточного року курс буде перебувати в межах 5-5,5 грн/$1. "В Україні буде зібраний гарний урожай, що дозволить одержати гарний виторг від експорту, МВФ обов'язково підтримає Україну кредитом. Це дозволить утримати курсову стабільність", - пояснив він.
Як повідомлялося, Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в другому півріччі 2008 року офіційний курс гривні буде в межах 4,95 грн/$1 "плюс-мінус" 8%.
Валові міжнародні резерви НБУ у вересні 2008 року знизилися на 1,4%, або на $533,98 млн, - до $37,53 млрд. У вересні Нацбанк продав на валютному ринку на $150,3 млн більше, ніж купив, тоді як у серпні купив на $1,21 млрд більше, ніж продав.
Валові міжнародні резерви НБУ з початку жовтня скоротилися на 8,6%, або на $3,229 млрд, і на 21 жовтня становили $34,299 млрд.
Населення України у вересні 2008 року купило іноземну валюту на $1,321 млрд, більше, ніж продало, тоді як у серпні - на $568,9 млн. При цьому загальний обсяг угод на готівковому ринку у вересні виріс на 7% у порівнянні із серпнем, до $6,391 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас