Уряд України пропонує парламенту дозволити часткову націоналізацію банків у 2009-2010рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України пропонує парламенту дозволити часткову націоналізацію банків у 2009-2010рр

Казна та Політика
909
Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти рішення про часткову націоналізацію комерційних банків в 2009-2010 р.
"Впровадити на період до 1 січня 2011 року такі заходи щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України... Дозволити Кабміну України формувати і збільшувати статутні капітали системних банків шляхом обміну акцій додаткової емісії (паїв) банків на державні облігації України або придбання таких акцій (паїв) за рахунок інших державних запозичень і коштів бюджету", - говориться в урядовому антикризовому законопроекті, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту.
Відповідно до документа, часткова націоналізація може торкнутися системних банків (зміна платоспроможності яких може привести до істотних негативних соціально-економічних наслідків) у випадку виявлення в них ознак неплатоспроможності.
"У випадку виявлення ознак неплатоспроможності системного банку, загрози порушення системним банком або іншими особами банківського законодавства, здійснення ризикованих операцій, що загрожують інтересам вкладників або інших кредиторів системного банку, Нацбанк України (НБУ) або Кабмін в особі Мінфіну мають право ініціювати скликання загальних зборів учасників життєздатного системного банку для ухвалення рішення щодо збільшення статутного капіталу", - відзначається в документі.
Для визначення розміру суми, на яку доцільно збільшити статутний капітал системного банку, Мінфін або НБУ за узгодженням з Мінфіном можуть залучати незалежних вітчизняних або іноземних експертів з відповідним досвідом роботи в банківський сфері, говориться в документі.
Відповідно до нього, уповноважений представник Мінфіну на загальних зборах наділяється правом учасника, що володіє більшістю на 3/4 голосів учасників системного банку.
Відповідно до законопроекту, якщо за результатами підписки частка Кабінету міністрів України складе менше 25% + 1 акція, то умовами випуску повинна бути передбачена емісія привілейованих акцій на частку Кабміну в статутному капіталі банку із правом відповідної кількості голосів і правом одержання дивідендів з розрахунку не нижче плаваючої ставки прибутковості в розмірі 1,5 дисконтної ставки НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас