США перебувають у центрі безпрецедентної фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США перебувають у центрі безпрецедентної фінансової кризи

Казна та Політика
4368
Непрозорі фінансові інструменти в США створили безпрецедентну фінансову кризу, яку необхідно виправити шляхом перебудовування банківської системи, вважає колишній голова Федеральної резервної системи (ФРС) Пол Волкер.
"Ми дійсно опиняємося перед необхідністю вибудовувати цю систему із самої основи, - заявив він, виступаючи в Колумбійському університеті. - Система сама відновлює себе".
Виробництво комплексних фінансових продуктів "замість розподілу ризиків і створення транспарентності" привело до концентрації ризиків і непрозорості, наводить слова Волкера агентство Bloomberg.
Він відзначив, що нинішня криза є більш складною, ніж будь-яка інша за історію країни.
Лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц, що також виступав в університеті, заявив, що хоча погіршення в економіці США, імовірно, не буде таким же важким, як Велика депресія, але "цілком може стати тривалим, глибоким спадом, імовірно, найгіршим за чверть століття".
За словами Волкера, ФРС і міністерство фінансів США вжили такі заходи, які всього лише місяць тому неможливо було уявити. Ці дії були необхідні, вважає він. "Я не критикую їх", - додав колишній керівник американського ЦБ.
Він відзначив, що найбільш сильно його турбує питання моральної небезпеки, що виходить від надання урядом занадто великого захисту від ризиків. "Люди будуть вважати, що вони захищені в майбутньому", - сказав експерт. Хоча більш серйозний нагляд уряду можливий, "я не думаю, що регулювання - це відповідь на всі проблеми", вважає Волкер. Важливо розробити правила, які не зроблять уряд "занадто настирливим", додав він.
На його думку, США необхідна зараз стимулююча програма. Розмір такої програми "дуже невизначений", вважає Волкер. "Ми повинні могти витратити ці гроші конструктивно", - додав він.
"У нас гігантська фінансова проблема", вирішення якої вимагає кооперації між політичними партіями, вважає Волкер, що консультує кандидата в президенти США від демократів Барака Обаму.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас