НБУ має намір боротися з "накопичувальними вкладами" у банківській системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір боротися з "накопичувальними вкладами" у банківській системі

Кредит&Депозит
6127
Національний банк України (НБУ) має намір боротися з використанням "накопичувальних вкладів" у банківській системі країни, оскільки вони спотворюють звітність і не дозволяють об'єктивно оцінити ліквідність кредитно-фінансової установи.
Про це повідомив голова Нацбанку Володимир Стельмах журналістам у середу.
"Будемо перевіряти всі банки. Пішла телеграма (до банків), що зобов'язала їх чітко привести у відповідність бухгалтерську та статистичну звітність", - сказав він.
Голова НБУ пояснив, що мова йде про депозити, умовами яких передбачена можливість дострокового вилучення накопичених протягом певного строку заощаджень. Такі вклади відображаються банками як строкові, але, по суті, є депозитами до запитання.
"Щоб правильно, ощадливо велася банківська справа, є два види (депозитів ) - строкові і до запитання", - підкреслив він.
За його словами, використання банками у своїй практиці накопичувальних рахунків веде до фальсифікації звітності, і НБУ буде припиняти їхнє використання "залізною п'ятою".
"За цим стоїть питання відсторонення і так далі... Якщо вони (банки) не виконають, то буде однозначно - або вони повинні будуть нарахувати резерви, або ми будемо зменшувати капітал", - пояснив Стельмах.
При цьому він відзначив, що широке застосування накопичувальних рахунків у Промінвестбанку стало однією із причин погіршення його ліквідності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас