Грінспен виступає за державне регулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен виступає за державне регулювання

Казна та Політика
696
Колишній керівник Федеральної резервної системи Алан Грінспен закликав до більш жорсткого регулювання фінансових компаній, повідомляє 23 жовтня Bloomberg.
Тим самим Грінспен дистанціює себе від тієї культури вільного ринку, у яку він сам вніс значний вклад.
Фірми, які продають борги в одному пакеті з гарантіями, варто зобов'язати втримувати частину цих гарантій, говориться у виступі Грінспена перед Комітетом Конгресу з нагляду та урядової реформи. Крім того, необхідні правила, що регулюють організацію торгівлі та запобігання шахрайства. Офіс Грінспена заздалегідь оприлюднив текст його виступу на слуханнях, які почнуться о 10 годині ранку за вашингтонським часом (17-00 за київським.).
Ці міркування сильно різняться з неприязним ставленням до посилення фінансового регулювання, що Грінспен демонстрував під час перебування головою Федеральної Резервної Системи із серпня 1987 по січень 2006 роки. Так, у своєму виступі в травні 2005 року Грінспен стверджував: "приватне регулювання виявилося в загальному набагато кращим від державного в справі запобігання непотрібного ризику". Він неодноразово переконував законодавців не втручатися у функціонування ринків - наприклад, не посилювати регулювання певних типів похідних фінансових інструментів.
Тепер же Грінспен "уражений" і "не може повірити", що фінансові компанії не змогли "устежити" за своїми торговельними партнерами та запобігти гігантським збиткам. "Обвал", говорить він, був особливо сильний там, де гарантійні компанії продавали борги іншим інвесторам в одному пакеті з іпотечними зобов'язаннями.
"У нинішньому фінансовому кліматі я не бачу іншого виходу, крім як зобов'язати всіх гарантів утримувати за собою істотну частину гарантій, що випускаються ними,", говорить Грінспен. Це дало б компаніям стимул забезпечувати відповідність цін зобов'язань їхній якості.
З початку 2007 року фінансові інститути світу втратили $659 млрд. доларів через паніку, що пішла за розпадом вторинного іпотечного ринку в США. "Нам доведеться відновлювати цю систему буквально з нуля," заявив учора в Нью-Йорку попередник Грінспена Пол Волкер. "Замість розподілу ризику та забезпечення прозорості," сказав він, створення настільки складних фінансових продуктів привело до концентрації ризику і "непрозорості".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас