Отримати автокредити в доларах практично неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отримати автокредити в доларах практично неможливо

Кредит&Депозит
1927
Середня процентна ставка по кредитах на покупку нових іномарок у доларах досягла максимального значення за всю історію масового автокредитування в Україні - 17,39%. При цьому, за останні два тижні вісім банків офіційно призупинили таку послугу: її надають уже не 30, а тільки 22 банки з 50 лідерів ринку кредитування. Крім того, у зв'язку з постановами НБУ №319 та №328, одержати кредит на авто в доларах стало практично неможливо.
За даними компанії Простобанк Консалтинг, банківські кредити на нові іномарки в доларах за два тижні подорожчали на 1,4%. Середня (реальна) процентна ставка по автокредитах на нові іномарки в доларах терміном на три роки в середині жовтня склала 17,39%. При цьому ще на початку жовтня вона становила 15,99%.
За даними компанії, основна причина підвищення реальної ставки по автокредитах - це цінова політика банків, 16 з яких підвищили ставки або комісії із кредитів. Крім того, вісім банків взагалі тимчасово відмовилися від автокредитів у доларах.
Банківські фахівці стверджують, що тепер позичальники можуть розраховувати тільки на кредити в гривні і тільки у випадку ідеальної кредитоспроможності. "З одного боку, нарощування портфеля автокредитів було обмежено постановами НБУ №319 та 328, які істотно обмежують банки у видачі валютних позик. З іншого боку, певні проблеми банків з ресурсною базою, привели до того, що низка банків істотно посилила умови кредитування і вимоги до позичальників, а деякі взагалі тимчасово призупинили надання населенню подібних кредитів. Таким чином, у сформованій ситуації, клієнт, що бажає одержати кредит на покупку авто, може розраховувати тільки на кредит у національній валюті, при цьому він повинен мати ідеальну платоспроможність", - пояснює Дмитро Замотаєв, начальник управління роздрібного банкінгу ВАТ АБ "Укргазбанк".
Втім, така ситуація з автокредитами допоможе банкам упоратися з поточними проблемами - додають інші експерти. "Щоб підняти ліквідність банків, їм потрібно на якийсь час призупинити нарощування кредитних портфелів і збільшити капіталізацію, - розповідає фінансовий аналітик компанії "Простобанк Консалтинг" Ростислав Майкович. - Коли ситуація на фінансових ринках стабілізується, то програми автокредитування відновляться, тому що це досить важлива і вигідна для банків сфера кредитування. А коли фінансові ресурси стануть доступнішими, то ставки по кредитах почнуть потроху зменшуватися. Цілком можливо, що через кілька місяців автокредитування відновиться в повному обсязі".
Слід зазначити, що зменшення кількості виданих автокредитів може вплинути на обсяги продажів автомобілів, що, у свою чергу спровокує зниження цін на авто, адже незабаром будуть актуальні моделі вже не 2008, а 2009 року випуску.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас