Fitch прогнозує скорочення глобального зростання кредитування вдвічі на фоні фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch прогнозує скорочення глобального зростання кредитування вдвічі на фоні фінансової кризи

710
Фінансова криза скоротить темпи збільшення обсягів кредитування в 2008 році більш ніж наполовину, говориться в опублікованій у вівторок доповіді Fitch Ratings.
Темпи збільшення обсягів кредитування, які в 2007 році злетіли до рекордних 16%, до кінця поточного року знизяться до 7%, а в 2009 році - до 5% у міру подальшого зниження левереджа в глобальній фінансовій системі, зменшення готовності приймати ризики та уповільнення світової економіки, говориться в останньому піврічному звіті Fitch "Системні ризики в банківському секторі" (Bank Systemic Risk Report).
"Цей спад буде найбільш помітним у країнах Європи з економікою, що розвивається, однак торкнеться всіх регіонів, - відзначається у звіті. - Fitch прогнозує різке уповільнення зростання кредитування в Латинській Америці. І, навпаки, на Близькому Сході, в Африці та Азії, як очікується, уповільнення темпів зростання буде менш значним".
Банки світу зазнали збитків і зробили списання більш ніж на $660 млрд із початку минулого року в результаті знецінення їхніх активів. Ісландія, Угорщина та Україна були змушені звернутися по допомогу до міжнародних організацій, включаючи Міжнародний валютний фонд.
"Протягом трьох років, після того як в 2005 р. агентство почало публікувати піврічні звіти по сектору, усе більше країн змістилося в категорію більш високих ризиків за шкалою макроекономічних і пруденційних індикаторів Fitch (MPI). Це відображає високі темпи збільшення кредитування, а в деяких випадках також високі ціни на активи і зміцнення реального валютного курсу. Коли торік почалася глобальна фінансова криза, більше 60% з 86 проаналізованих країн мали "помірні" або "високі" індикатори потенційних стресів у банківській системі (у тому числі 80% держав з розвиненою економікою, більшість країн Європи з економікою, що розвивається, а також країн Перської затоки)", - говориться у звіті.
"У цей час уповільнення кредитного зростання обумовлюється сполученням низки факторів. Насамперед, іде зменшення левереджа в глобальній фінансовій системі. З 20 країн з найбільш істотним збільшенням кредитування до ВВП в 2006-2007 р. практично всі є країнами з розвиненою економікою і країнами Європи з економікою, що розвивається, у яких по теперішній час відзначався основний фінансовий стрес", - стверджують експерти Fitch. Крім того, за минулий рік стрес у різній мірі зазнавали банківські системи всіх п'яти країн, що показують найбільш сильні відхилення від загальної тенденції за показником кредитування/ВВП і за реальними цінами на нерухомість (Ісландія, Ірландія, Данія, Іспанія та Великобританія).
"Небажання приймати ризики збільшилося, особливо між банками, і є основною причиною ефекту доміно, що проявляється в цілій низці дефолтів і поглинань банків у країнах з розвиненою економікою протягом останнього місяця, що стало причиною інтервенцій з боку держави в усе більшій кількості країн. Даний фактор також почасти пояснює проблеми з ліквідністю в деяких банківських системах на ринках, що розвиваються. Стрес збережеться, у міру того як доступ до зовнішнього фінансування (банківського або залученого на ринках капіталу) буде ставати більш складним і дорогим", - вважають аналітики.
Fitch прогнозує, що "європейські країни з економікою, що розвивається, можуть у зв'язку з цим мати перевагу, оскільки висока частка іноземної власності робить зовнішнє фондування більшою мірою залежним від потоків коштів між материнськими та дочірніми структурами. У той же час є зростаючі свідчення спроб посилити критерії кредитування там, де існують перспективи різкого скорочення темпів зростання, особливо в країнах Балтії".
"Останній, але не менш значимий, фактор полягає в тому, що глобальна економіка зазнає уповільнення, деякі країни ЄС вступають у рецесію і загроза рецесії також нависла над США. Fitch завжди скептично ставилося до теорії декаплінгу та у майбутньому році очікує уповільнення економіки в більшості країн на ринках, що розвиваються. Це приведе до посилення проблем у банківській системі в міру погіршення якості активів, що буде носити більш традиційний циклічний характер", - до такого висновку приходять експерти.
Частка кредитів у структурі світового ВВП, за даними Fitch, виросла за період з 2005 по 2007 роки в півтора рази (на 155%). Наприклад, в Іспанії зростання склало 37%, у Великобританії - 28%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас