Відчуй себе баластом, або Український внесок в безробіття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відчуй себе баластом, або Український внесок в безробіття

Казна та Політика
1983
Світова фінансова криза вдарила по пересічних громадянах - кожна друга компанія готується прорідити кадри. За словами генерального директора Міжнародної організації праці (МОП) Хуана Сомавіа, до кінця 2009 року світова економіка втратить 20 млн. робочих місць, а число безробітних вперше перевищить 200 млн. людей.
Україна вносить у світове безробіття гідну лепту. Жовтень ознаменувався загальним скороченням кількості вакансій на 15%. При цьому кількість вакансій продовжує скорочуватися приблизно на 0,5-1% на добу. На тлі скорочення активності з боку роботодавців ринок праці цілком очікувано насичується пропозиціями кандидатів на заміщення вакансій.
Жертви осені-2008
Першими жертвами звільнень стали найменш ефективні співробітники, а також сервісний персонал. Як відзначив директор з країн CНД компанії WORLD STAFF Віталій Михайлов, "компанії в першу чергу позбуваються співробітників, які не приносять компанії "прямого прибутку" - наприклад, від фахівців служб персоналу". Той факт, що в умовах кризи компанії не набирають нових співробітників і роботи в менеджерів з персоналу стає все менше, також свідчить на користь думки експерта.
За словами Олени Матвейчук, консультанта "Школи продуктивності", у першу чергу звільняються співробітники з низькою професійною кваліфікацією, а також так званий "баласт" - люди, які просто просиджували робочий час, даючи при цьому мінімальний результат.
Згідно з даними Держкомстату, незважаючи на те, що число безробітних українців з початку року стабільно зменшувалося, вже у вересні рівень зареєстрованого безробіття в країні збільшився з 509,5 тис. до 513,6 тис. людей. Третина безробітних українців - молодь до 35 років. При цьому число безробітних жінок (318 тис.) як і раніше значно перевищує число безробітних чоловіків (195,6 тис.), навіть незважаючи на те, що у вересні жінкам було працевлаштуватися простіше. На початку осені знайшли роботу 51,8 тис. жінок і 45,7 тис. чоловіків.
Серед заходів, які вживають українські промпідприємства у зв'язку із загостренням економічної кризи, представники Федерації роботодавців України (ФРУ) називають перехід на чотириденний робочий тиждень, відпустку за свій рахунок і, нарешті, найбільш непопулярні дії - звільнення. Однак навіть тим, кому вдалося міцно зачепитися за рідне робоче місце, радіти рано.
Зарплати знижуються
Як свідчать дані одного з порталів з працевлаштування, у першій половині жовтня пропоновані зарплати знизилися практично за всіма вакансіями. Найбільше не пощастило юристам - їм почали пропонувати на 25% менше. Для менеджерів з персоналу, медичних працівників, дизайнерів пропозиції із заробітної плати скоротилися на 16%.
Менше стали одержувати й аутсайдери ринку заробітних плат. Так, зарплати викладачів впали з $450/місяць до $400, охоронців - з $500 до $425, працівників сфери обслуговування - з $500 до $450.
Прогнози не додають надії
Як показало опитування, проведене Центром Разумкова влітку нинішнього року, для щастя нашим співвітчизникам у першу чергу необхідна "впевненість у завтрашньому дні" - таку відповідь дали 35,6% опитаних. Але саме її, впевненості в завтрашньому дні, в Україні сьогодні і немає. Експерти говорять про смугу невизначеності, і ця невизначеність не додає впевненості ні роботодавцям, ні пересічним співробітникам.
Причому, якою б сумною не здавалася сьогоднішня ситуація, найгірше попереду. Як відзначив інтернет-газеті "СЕЙЧАС" директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, "українські фінансові ринки значно відстають від світових ринків, тому фінансова криза до нас прийде через два-три місяці".
"Фінансова криза вже торкнулась реального сектору економіки, але поки ще не позначилася на кінцевому споживачі. Однак це станеться в найближчому майбутньому, якщо банки не "заспокояться" і не почнуть кредитувати платоспроможних позичальників", - сказала начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
Якщо криза та паніка посиляться, то через два-три місяці на українські компанії чекає нова хвиля звільнень, резюмують експерти ринку праці.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас