Хліб росте на дріжджах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліб росте на дріжджах

Аграрний ринок
1252
В Україні почалася низка підвищень цін на хліб. Стартувала вона з регіональних підприємств - невеликих компаній, які не змогли сформувати досить великий запас продзерна за прийнятною ціною. Однак надалі в цю тенденцію можуть виявитися залученими і великі хлібопекарські холдинги.
Зокрема, підвищує відпускну ціну "Кохновський хлібозавод" - на 10% з 1 листопада. Як пояснюють на підприємстві, це викликано необхідністю збільшити заробітну плату працівникам. Трохи раніше ціну на свою продукцію підвищив "Кременчуцький хлібокомбінат" - у середньому вона виросла на 3,8%. За словами представника компанії Валентини Третьяк, причина підвищення - подорожчання складових собівартості та необхідність збільшення витрат на фонд заробітної плати. Крім того, стабільно високими залишаються ціни на продовольчі класи зерна - через невелику їхню частку в зібраному рекордному врожаї. За даними "АПК-інформ", менш ніж по $250 за 1 т пшениця третього класу не пропонується, що відповідає рівню минулого, відносно неблагополучного року.
Із січня 2008 р. в Україні зростання цін на хліб перевищило 20%, і тенденція до підвищення збережеться й у майбутньому. Як відзначив почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк, підвищення цін на хліб складе в середньому 2-3% на місяць. Крім об'єктивних причин подорожчання - зростання цін на складові собівартості, підвищення цін на хліб пов'язане з ослабленням тиску з боку місцевої влади відносно контролю рентабельності виробництва хлібокомбінатів. Якщо ще півроку тому жорстко задекларовані та установлені місцевою владою рівні рентабельності (у середньому по Україні - 5%) скрупульозно дотримувалися підприємствами і відслідковувалися чиновниками, то зараз це питання втратило свою гостроту. "У принципі, так, можна сказати, що віжки злегка відпустили", - зізнався один з пекарів. Втім, напередодні чергових виборів на хлібне питання влада знову може звернути пильну увагу, однак через невеликі строки, що залишилися до них, навряд чи чиновники встигнуть істотно вплинути на господарську діяльність хлібозаводів.
Великі хлібопекарські холдинги поки не декларують планів підвищення цін на свою продукцію. "На масові сорти хліба в середньостроковій перспективі піднімати ціни не плануємо, - заявив голова правління ВАТ "Хліб Києва" Ігор Мазурика. При цьому бізнесмени відзначають, що про необхідність підвищення можна буде говорити більш предметно, коли стане відома ціна газу на наступний рік. Президент асоціації "Укрхлібпром" Олександр Васильченко вважає, що об'єктивний люфт для підвищення цін у вітчизняних пекарів ще є. "У західних країнах хліб продається по $1 за 1 кг", - говорить Васильченко.
Міністерство аграрної політики підвищило прогноз урожаю зерна на 2,3%, або 1,1 млн. т, до 49,7 млн. т (в обліковій вазі). Прогноз урожаю продовольчої пшениці - близько 6 млн. т, ще близько 2 млн. т складуть перехідні залишки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас