Промінвестбанк може стати першим в історії України націоналізованим банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк може стати першим в історії України націоналізованим банком

Фондовий ринок
3197
"Задавили їжачка, стратили життя. Задавили їжачка, світ без вороття. Люди, кровопивці ви, де ж людська мораль? Жити між убивцями - скорб, а не печаль". Цей вірш голова правління та основний співвласник Промінвестбанку Володимир Матвієнко написав багато років тому. Але зараз ці рядки актуальні для нього як ніколи. Адже слово "націоналізація", що дотепер з'являлося лише в новинах про європейські або американські банки, вперше пролунало в Україні саме стосовно його дітища: про намір націоналізувати ПІБ заявив глава Ради НБУ Петро Порошенко.
Made in USSR
Промінвестбанк - один з небагатьох українських банків, які можуть похвалитися довгою історією існування. У радянські часи в Україні працювали філії всесоюзних державних банків - Внєшекономбанку, Сбербанку та Промстройбанку. Зі здобуттям незалежності перші два перетворилися в Укрексімбанк та Ощадбанк, а активи Промстройбанку по-братськи поділили між трьома новими банками. Сільським господарством зайнявся банк "Україна", що збанкрутував в 2001 році, "соціалку" одержав Укрсоцбанк, ну а промислові підприємства відійшли у відання Промінвестбанку.
Треба сказати, останній одержав найбільш ласий шматок - більше половини активів всієї банківської системи країни. "Промінвестбанк унікальний тим, що він довгий час кредитував промисловість у великих обсягах. Хто ще з банків великої десятки може цим похвалитися?" - говорить радник голови правління ПриватБанку Віктор Лисицький.
Для 70-річного Володимира Матвієнка ПІБ і його попередники - Стройбанк і Промстройбанк - це без перебільшення все його життя. Свою кар'єру фінансиста він робив винятково в цих установах. Перервався лише один раз - з 1991-го до 1992 року він був першим в історії незалежної України головою НБУ. Зараз Петро Порошенко пропонує націоналізувати ПІБ за такою схемою: збільшити статутний капітал одного з державних банків (Ощадбанку або Укрексімбанку), а потім вкласти кошти одного із цих банків в акції Промінвеста.
Примітно, що з обома держбанками в ПІБа не найкращі стосунки. В 2006-му році уряд Юрія Єханурова ухвалив перевести обслуговування оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України з Промінвеста в Ощадбанк. Володимир Матвієнко тоді звинуватив владу в руйнуванні економіки країни. Але відстояти свою позицію йому не вдалося, а ціна питання була чималою - близько $5 млрд. Ще один скандал розгорівся роком раніше - на обслуговування з ПІБа в Укрексімбанк частково перейшов НАК "Нафтогаз України".
Незважаючи на всі ці втрати, банк незмінно залишався в десятці лідерів. За даними НБУ, на 1 липня цього року активи ПІБа становили 27,5  млрд. грн., або майже 4% всіх активів банківської системи, що забезпечувало йому 6-е місце з 178 банків, що діяли в Україні.
Тривожний дзвінок
Атаки на Промінвест вживали давно, але банк продовжував працювати. З калейдоскопічною швидкістю події стали розгортатися лише наприкінці вересня. Вкладники ПІБа з Донецької області раптом стали одержувати телефонні дзвінки та SMS нібито від співробітників банку з пропозицією забрати свої гроші. У газетах друкували оголошення, а в міському транспорті крутили ролики з негативною інформацією про банк.
Вкладники довго не роздумували: коли стрічки новин наповнені строкатими заголовками про масові банкрутства банків по усім світі, баритися нікому не хочеться. У підсумку за тиждень клієнти ПІБа зняли зі своїх рахунків близько 5 млрд. грн., а НБУ, спочатку давши фінустанові кредит на цю ж суму, потім все-таки ввів у банку тимчасову адміністрацію.
В тому, що похитнули банк рейдери, а не світова фінансова криза, впевнені практично всі.
"Ситуація з Промінвестбанком спровокована, організована та втілена групою осіб, по суті, злочинним угрупованням з метою прикриття виведення за кордон, відмивання та спроби легалізації "брудних" коштів", - заявив в. о. голови Служби безпеки України Володимир Наливайченко. Такої ж думки дотримується і Віктор Лисицький. "Це зовсім не те, що ми бачимо в Англії або США. На Промінвест наїхало організоване злочинне угруповання, щоб украсти великі гроші", - впевнений він.
За і проти
Банкіри по-різному оцінюють ідею націоналізації Промінвестбанку. З одного боку, такі дії допоможуть заспокоїти вкладників інших банків. "Інформація про ПІБ вже стала відома всім, навіть тим, хто цією темою не цікавився ніколи. І щоб стабілізувати ситуацію, потрібно дати зрозуміти населенню, що все добре. Тому банк потрібно продати, а приватному інвесторові або державі - це вже друге питання", - сказав Фокусу голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк.
З іншого боку, з огляду на напружену ситуацію на банківському ринку, такий прецедент може розв'язати руки потенційним загарбникам. "Якщо зараз встати на шлях націоналізації Промінвеста, це буде означати, що ми даємо можливість зробити те ж саме з іншими банками. Не можна йти назустріч організованій злочинності!" - попереджає Віктор Лисицький.
Голова правління банку "Фінанси та Кредит" теж не виключає, що рейдери можуть атакувати й інші українські банки, однак ефективність подібних дій ставить під сумнів. "Думаю, що цей досвід (Промінвестбанку) багатьох змусив задуматися, яким чином адекватно реагувати на подібні виклики", - відзначає він.
Тим часом виникає ще одна проблема: в Україні не було прецеденту націоналізації банків, а тому перший млинець може вийти грудкою. "Великобританія цей досвід здобувала протягом 150 років. І уявити собі, що в нас націоналізація пройде гладко, що будуть захищені інтереси вкладників, може тільки дуже наївна людина", - говорить Віктор Лисицький. На його думку, врятувати ПІБ цілком реально. "Так, він втратить активи, так, спуститься на кілька сходинок нижче в банківському рейтингу. Але це справа честі української влади, якщо вона в нас ще є", - резюмує Лисицький.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас