Від загального до конкретного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від загального до конкретного

Фондовий ринок
2585
Незважаючи на активну кампанію популяризації ідеї націоналізації Промінвестбанку, учора голові Нацбанку Володимиру Стельмаху вдалося довести РНБО, що в банк необхідно залучити платоспроможного інвестора.
Експерти пояснюють відмову від націоналізації відсутністю грошей у держави, адже Нацбанк має намір продати банк не менше ніж за $1,2 млрд. Таким чином, один з найбільших банків країни може бути куплений уже до кінця року.
Учора за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО) голова Нацбанку Володимир Стельмах повідомив, що рада не змогла ухвалити рішення щодо націоналізації Промінвестбанку (ПІБ).
"Здавалося б, банк повинен стати національним. Але питання в тому, чи є гроші на націоналізацію, - сказав він. - Необхідно подивитися, хто може дати $1,2 млрд. І якщо в уряду не знайдеться коштів, щоб викупити ПІБ, ми передамо його інвесторові".
У НБУ надійшло кілька пропозицій від інвесторів. "Зараз туди приходять інвестори, ми їх перевіряємо, щоб це були не якісь 'підсніжники'", - сказав Володимир Стельмах.
За останній тиждень націоналізацію ПІБ підтримали голова Верховної ради Арсеній Яценюк, голова ради НБУ Петро Порошенко, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Не підтримав цю ідею лише власник ПІБ Володимир Матвієнко. Тому перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак у п'ятницю заявив, що РНБО буде рекомендувати націоналізувати банк.
Учора президент Віктор Ющенко від цієї ідеї відмовився. "Надійшли пропозиції від інвесторів про покупку банку і його зобов'язань, обслуговування його активів і пасивів", - сказав Ющенко, відзначивши, що питання про продаж банку лежить строго в компетенції НБУ. Прес-служба ПІБ передала слова тимчасового адміністратора ПІБ Володимира Кротюка: "Оскільки рішення про націоналізацію банку не прийнято, ми продовжуємо активні роботи з пошуку інвестора".
На думку одного з банкірів, з економічних мотивів ефективніше знайти нового власника, а не "вішати" банк на Нацбанк або держбюджет. "Видно, з політичної точки зору гарантії перед вкладниками здаються більш привабливою ідеєю", - сказав він. Серед претендентів на покупку ПІБ раніше називали банк "Дельта", "Альфа-Груп" та "Інтелінкс".
Учора співвласник банку "Дельта" Микола Лагун підтвердив, що має намір і далі вести переговори про покупку ПІБ. Вивчають можливість покупки ПІБ і в Альфа-банку. "Так, ми дивимося на можливість покупки Промінвестбанку", - заявив голова правління Альфа-банку Андрій Волков. На його думку, від націоналізації відмовилися, тому що для неї потрібні гроші - $1 млрд: треба або викупити акції, або зробити додемісію і розмити частку (статутний капітал ПІБ становить 200,17 млн грн).
В "Дочірньому банку Ощадбанку Росії" повідомили, що не мають наміру купувати ПІБ. "Ми цікавилися ПІБ, поки не підняли шум, що це щось національне, самобутнє. Тому ми відмовилися від такої ідеї. Навіщо зв'язуватися, щоб потім нас звинувачували, що ми купили щось національне, хоча, крім бізнесу, там нічого нема", - сказав голова правління банку В'ячеслав Юткін.
В ІК Dragon Capital, що є консультантом із продажу ПІБ, повідомили, що мають намір завершити угоду до кінця 2008 року. "Є інформація, що на покупку ПІБ є близько десяти претендентів, але складно сказати, хто з них реальний. Це непроста угода, вона абсолютно відрізняється від тих, які ми вели раніше. Сума покупки тут не головне, а головне - комбінація грошей і здатності врегулювати ситуацію в банку", - відзначив директор ІК Дмитро Тарабакін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас