Депозити втратили привабливість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити втратили привабливість

Кредит&Депозит
11791
Минулий тиждень почався з відомої постанови Нацбанку, що обмежила доступ клієнтів до депозитів. У компанії з управління активами позбулися ще одного надійного інвестиційного інструмента
Головне призначення постанови НБУ №319 - призупинити вихід вкладників з депозитів у банках. Як і в 2004 році, із цим завданням документ упорався на ура. Втім, з рівним успіхом постанова може викликати відтік коштів з інститутів спільного інвестування (ІСІ), на які мораторій не поширюється. А це, у свою чергу, здатне спровокувати чергову хвилю продажів акцій.
На кінець минулого тижня постанова поки не зробила яскраво вираженого впливу на фондовий ринок. "Приводів для занепокоєння поки нема, - вважає Олег Дрижак, інвестиційний аналітик КУА Foyil Asset Management. - Фондовий ринок не сповільнив і не збільшив темпи свого падіння у відповідь на дії НБУ".
Минулого тижня ціна сертифікатів відкритих фондів упала більш ніж на 6%, інтервальних - на 3,4%, закритих - майже на 7%. Єдиною компанією на ринку, якій удалося зіграти "у плюс", стала КУА "Інвестиційний капітал Україна". Вона збільшила вартість чистих активів на +0,59%.
На цьому тлі лише деяким компаніям удалося збільшити кількість розміщених цінних паперів. Лідером стала КУА Foyil Asset Management, що продемонструвала невеликий, але все-таки найкращий показник серед компаній з управління активами - +0,28%. Наприклад, "Прем'єр Фонд Можливостей" збільшив кількість розміщених цінних паперів на 0,62%.
Серед інтервальних фондів також виділився тільки один лідер. Вартість паперів фонду "Рінако-Авангард" під управлінням КУА "Рінако-Інвест" збільшилася на 0,07%.
Схоже, що в доступному для огляду майбутньому на ринку ІСІ не буде спостерігатися якихось кардинальних змін на краще. Слідом за втратою нерезидентів і приватних інвесторів КУА можуть втратити й інституціональних інвесторів із числа банків.
"На тлі падаючого фондового ринку, волатильності, що росте, котирувань по облігаціях і невирішених проблем у банків для КУА погіршилися умови вибору інвестиційних інструментів, серед яких донедавна були і депозити", - вважає Дрижак.
Невеликий інтерес і до боргових паперів фінансових установ. "Зливу" облігацій на користь інвестиційних компаній не спостерігається... та й не цікаво. Пропозиція банківських облігацій дуже індивідуалізована і залежить у першу чергу від фінансового стану банку на даний момент. Із властивим для них ризиком сьогодні інвестувати в облігації для КУА досить небезпечно. Не сьогодні завтра той чи інший банк може заявити про фінансові труднощі, і потім, хто знає, до кого бігти за погашенням боргів?
"Вимоги постанови в сфері підтримки банківської ліквідності передбачають використання як застави корпоративних прав та облігацій компаній, що позитивно для фондового ринку. Однак на деякий час банки заморозять свою інвестиційну активність, і це буде перешкоджати відновленню ринку", - стверджує Дрижак.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас