Гривня отримала кредит довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня отримала кредит довіри

Кредит&Депозит
15193
Національний банк пом'якшив заборону на банківське кредитування, дозволивши збільшувати гривневі кредитні портфелі банкам, що мають вільні гроші. Валютне кредитування залишилося можливим тільки для малої кількості клієнтів. Банкіри вважають, що послаблення НБУ не дозволять нарощувати кредитування банкам з українським капіталом, а в іноземних банків виникне проблема конвертації валюти, що залучається від материнських структур.
Всупереч рекомендаціям ради Нацбанку, прийнятим у середу, правління НБУ вирішило не обмежуватися "роз'ясненнями" до постанови №319, а видало нову постанову №328, що змінює правила банківського кредитування. Відповідно до підпункту 2.1 постанови №319, НБУ на невизначений час заборонив банкам з 13 жовтня збільшувати кредитні портфелі. У постанові №328 говориться: "Підпункт 2.1 викласти в наступній редакції: 'Можуть давати кредит в іноземній валюті контрагентам, які не мають валютного виторгу, у рамках обсягів заборгованості по них, що склалася на цю дату. Всі інші кредити банки можуть надавати у встановленому порядку за наявності відповідних ресурсів". Виходячи з постанови #319, валютні кредити могли видаватися тільки тим, хто має валютний виторг.
Новим документом Нацбанк зняв обмеження на покупку валюти для проведення авансових платежів за імпорт. Крім того, банкам дозволено здійснювати перекази коштів одержувачам у межах одного відділення або філії в день одержання платіжного документа, перекази в межах одного банку можуть займати до двох операційних днів, і лише міжбанківські перекази - до трьох операційних днів. Пакет документів, прийнятих як забезпечення під рефінансування НБУ, розширений акціями власників банків. При цьому кредит НБУ банк може одержати в тому випадку, якщо обсяг його термінових депозитів за п'ять днів зменшився на 2%. Зміни набули чинності 16 жовтня.
За даними НБУ, у вересні середньозважена ставка по гривневих кредитах знизилася з 17,3% до 16,8%, по валютних - підвищилася з 12,1% до 12,7%. Обсяг кредитного портфеля в гривні - 275,078 млрд грн, у валюті - 290,924 млрд грн.
Банкіри говорять, що ще не усвідомили змісту прийнятої постанови, а тому не внесли змін у свої процедури. "Ми нічого не розуміємо. Ця постанова суперечить тому, що було прийнято в понеділок", - заявив один з банкірів. Експерти вважають, що, хоча НБУ дозволив кредитувати в гривні, мало хто з банків скористається цим, тому що ліквідність системи дуже низька. "Проблема номер один - повернення залучених з-за кордону коштів, які приходили саме як позики, а не депозити, - відзначив перший заступник голови правління 'Дочірнього банку Ощадбанку Росії' Владислав Кравець. - Строки наступають, а повертати нема чим". У найгіршій ситуації опинилися банки з українським капіталом, які обмежені внутрішнім ресурсом. "На нас зміни не вплинули, тому що ми вже давно працюємо в межах постанови Нацбанку. У нас устояний кредитний портфель, ми його не збільшуємо і кредитуємо обережно", - сказав голова правління Трансбанку Олександр Адлер.
Але банки з іноземним капіталом теж не можуть відновити активне кредитування, тому що можуть видавати валютні позики тільки в межах відкритої раніше кредитної лінії. "У нас-то ресурс доларовий, - пояснює пан Кравець. - Ми маємо ресурс у такій кількості, щоб задовольнити попит клієнтів, але не можемо цього зробити, тому що є заборона, пов'язана з валютним виторгом". За його словами, для іноземних банків більш гостро постане проблема конвертації залучених валютних коштів у гривню і, як наслідок, хеджування валютних ризиків. "З новою постановою легше - ми будемо знаходити можливості для кредитування", - говорить банкір.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас