Вибори - "or not to be"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори - "or not to be"?

Казна та Політика
422
Президент: розпустити і переобрати.
"Регіони": нарешті!
Студенти: тепер за копійки на майданах стояти не будемо.
Прем'єр: грошей не дам. Президент: виборів не уникнути.
Студенти: нарешті заробимо!
Тимошенко: поговорю з Ющенком, і виборів не буде.
Такого типу діалоги два тижні як захлиснули вищі і не дуже кабінети влади, вулиці та екрани телевізорів і комп'ютерів. Розмови про те, будуть чи ні чергові позачергові вибори, неминучі доти, поки Центрвиборчком не призначить дату початку виборчої гонки.
Якщо вірити опитуванням, то майже три чверті населення країни виступають проти незапланованого волевиявлення. Щиро їм радіють тільки студенти - вони вже потирають руки в передчутті непогано заробити, розмахуючи прапорами або роздаючи листівки. Якщо в серпні-вересні агітатори могли просити за свої послуги по 100-150 грн. на день, то працюючи на грудневому морозі, вони будуть вимагати по 200-250 грн. Але це - студенти. А от що думають ті, хто вже став режисером або актором у новому політичному шоу? На питання, "to be or not to be" виборам відповідали відомі політики та експерти України.
Ксенія Ляпіна, народний депутат України від блоку НУ-НС, член "Нашої України":
- Вибори будуть. Ми шукаємо шляхи забезпечення фінансування виборів. Але саме рішення уряду не виділити гроші з резервного фонду на фінансування виборів означає, що Конституція Кабмін не цікавить.
Ми стурбовані ситуацією, адже вибори можуть пройти пізніше 7 грудня, тому що реально ми розуміємо, що вже зірваний підготовчий процес для голосування, необхідний календар по днях розписаний, і частина його вже не виконана. Але я не вважаю, що це є підставою для того, щоб переносити вибори на інший більш пізніший час.
У мене відчуття, що Кабмін прагне саме до цього. Хоче під олів'є вибори підігнати, щоб вони не відбулися і щоб потім ще раз проробити цю ж процедуру.
Валерій Писаренко, народний депутат України від БЮТ:
- Позачергових парламентських виборів не буде. Вже всім зрозуміло, що сьогодні календарний план з проведення виборів не може бути виконаний. Сьогодні, відповідно до Указу Президента №911, перевиборів бути не може. Заявляю вам це відповідально.
Переконаний, що вже наступного тижня у вівторок всі депутати від всіх фракцій зберуться у Верховній Раді і будуть працювати у звичайному режимі.
Михайло Чечетов, народний депутат України від Партії регіонів:
- Справа в тому, що вибори можуть бути перенесені на 14 грудня, на 28, але в цей період, поки виборів не буде, поки буде ця тряска, країна буде жити в хаосі.
От, наприклад, в інших країнах - в Англії, у Бельгії - там всі гілки влади концентрують зусилля. І президент, і прем'єр ухвалюють рішення щодо створення стабілізаційного фонду. А в нас у країні, таке враження, просто Божа благодать. Ця пролонгація хаосу мені нагадує ситуацію, коли вітер дує, а нам одягтися не дають, і ми мерзнемо, стоїмо на вітрах, на протягах і під дощем.
Спроба БЮТ відтягнути вибори - це просто гра проти власного народу. Вони намагаються заробити політичні дивіденди собі на майбутні президентські вибори. Це дуже цинічно, коли за рахунок приниження і за рахунок завдання збитків національним інтересам України собі заробляються політичні бали.
Якби в Ющенка був високий рейтинг, він міг би вплинути на Тимошенко, щоб переконати її в необхідності не ставити ціпки в колеса. Наприклад, для Путіна немає проблем прийняти і реалізувати будь-яке рішення в державі, оскільки його підтримують 80% людей. Він може спиратися на свій авторитет серед людей і реалізовувати необхідні рішення.
Якщо ж рейтинг керівника маленький, низький, як у нашого президента, то природно, що на авторитеті навіть законне рішення йому реалізувати важко, якщо інші політичні сили виступають проти. У цьому випадку йому необхідно проявити політичну волю.
Рішення Ющенка про проведення перевиборів законне. Це один з небагатьох указів Ющенка, до яких не можна причепитися, він відповідає Конституції.
Але, з огляду на такий політичний опір з боку БЮТ, йому потрібно проявити тверду політичну волю. У протилежному випадку, якщо Ющенко поступиться Тимошенко, йому на президентські вибори свою кандидатуру краще не виставляти. Народ зрозуміє все.
Василь Волга, лідер Союзу лівих сил України:
- Швидше за все, вибори можуть не відбутися до певного часу. Найголовніша зачіпка, на яку посилається Блок Юлії Тимошенко, - це дата 23 листопада, день прийняття присяги депутатів VІ скликання. Після цього не залишиться взагалі ніяких, навіть формальних ознак для того, щоб вибори можна було втримати.
Єдина причина, з якої вибори можуть не відбутися, - якщо раптом будуть включені атлантичні регулятори, які вплинуть на Віктора Андрійовича через його найближче сімейне коло, і він тоді відмовиться від проведення цих виборів.
Але всі формальні та конституційні підстави для проведення виборів є.
Тарас Стецьків, народний депутат України від блоку НУ-НС, член "Народної самооборони":
- В цьому випадку, у стосунках між Ющенком і Тимошенко найшла коса на камінь. Ющенко буде всіма силами вибори дотискати, а Тимошенко буде всіма способами цих виборів не допускати.
І чим це закінчиться - ніхто не знає. Швидше за все, це закінчиться хаосом і сповзанням країни в безлад і хаос. В остаточному підсумку це поставить під загрозу існування країни. Але ми можемо ці речі тільки констатувати. Ми стали заручниками персонального деструктивного протистояння прем'єра та президента. Тому є така ймовірність, що вибори не відбудуться.
Олександр Черненко, спікер Комітету виборців України:
- 7 грудня виборів вже не буде. Навіть якщо в п'ятницю суд розблокує виборчий процес, організувати його буде нереально, навіть якщо будуть необхідні кошти.
Як не парадоксально це звучить, затягування проведення виборів вигідно сьогодні багатьом, якщо не всім політичним партіям, у тому числі й ініціаторам цих виборів, тому що занадто стислі терміни, занадто несподіваними ці вибори були і мало часу для формування блоків, для формування списків. Зараз виборча кампанія не відбувається тільки формально: поки дата виборів буде переноситися, всі будуть працювати в режимі виборчої кампанії, агітуючи та проводячи переговори за форматом участі у виборах.
Так що перенесення дати виборів для президента та його компанії не є критичним. Головне, щоб вони відбулися. Вибори не відбудуться, якщо цього не захоче БЮТ, оскільки головне сьогодні - це наявність коштів на вибори. Існує закон про вибори, в якому говориться, що вибори фінансуються за рахунок держбюджету, і кошти повинні бути виділені з бюджету окремим рядком.
Очевидно, що БЮТ рано чи пізно змириться з виборами і на них піде. Спочатку, напевно, домовляться про дату, а потім під цю дату буде новий указ президента.
Швидше за все, вибори будуть вже після Нового року, у другій половині січня або на початку лютого.
Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента":
- Ще день-два, і просто буде неминучим перенесення дати виборів. Графік виборчої кампанії вже зірваний. І тут виникає питання зміни тактики для президента. Можливо, йому варто дати шанс Верховній Раді ще попрацювати, щоб профінансувати вибори шляхом прийняття змін до бюджету, щоб виділити гроші на вибори.
Але чи погодиться на це БЮТ? Адже вони дуже вдало блокують виборчий процес.
До речі, вони його блокують не тільки в судах. Перший раунд виборчої гонки залишився за БЮТ - поки що судову війну з президентом вони виграють. При цьому не тільки в судах, але й у ЦВК. За формальними ознаками, Центрвиборчком начебто повинен бути на боці президента і Партії регіонів, але насправді зараз рішення ЦВК ми не бачимо. І бютівці кажуть, що в Комісії думки розділилися - половина на боці БЮТ, а друга половина на боці президента та ПР.
Якщо говорити про те, що буде далі - все залежить від того, чи зможе президент нарешті профінансувати вибори. Якщо процес фінансування почнеться, якщо вдасться через Вищий адміністративний суд подолавши судову блокаду виборчого процесу, тоді в Ющенка буде шанс. Якщо в БЮТ вийде і далі блокувати виборчий процес, тоді країна опиниться перед непростою дилемою: або велика війна, що, по суті, вже починається, або великий компроміс.
Олена Билім
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас