Експерт: У фондового ринку нема ніяких ресурсів навіть для спекулятивного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У фондового ринку нема ніяких ресурсів навіть для спекулятивного зростання

Фондовий ринок
857
В Україні в організованого фондового ринку на сьогоднішній день, по суті, немає ніяких ресурсів навіть для спекулятивного зростання, а торги на біржах проводяться в основному для підтримки поточної операційної діяльності фондових компаній. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
За його словами, на вкрай низьких оборотах (усього кілька мільйонів гривень на день) торгуються найбільш ліквідні акції з метою одержання поточного доходу, фінансові результати діяльності емітентів у розрахунки зовсім не беруться, а основним критерієм розпродажів є тільки ліквідність тих чи інших паперів у системі.
Така ситуація, за словами Моркви, у ПФТС склалася в основному через відсутність в Україні достатньої кількості внутрішніх інвестиційних ресурсів, недосконалість інвестиційного законодавства, відсталу фондову інфраструктуру і наростаючі негативні тенденцій у вітчизняній економіці.
"Більшість грошей, які прийшли на фондовий ринок України у минулому році були від нерезидентів, які в першу чергу і почали йти із країни, коли системне гальмування світової економіки стало набирати значні оберти. До вересня цього року більшість закордонних фондових гравців постаралася вивести гроші з українського організованого ринку. У даний же час в Україні, не тільки значно скорочуються реальні угоди із цінними паперами, але й масштабно згортаються або припиняються на невизначений час інвестиційні проекти в реальному секторі економіки, а іноземний інвестиційний капітал у терміновому порядку намагаються вивести із країни", - відзначає експерт.
До кінця тижня ціни на акцій ВАТ "Укртелеком", що виставляється щорічно державою на приватизацію, знизилися вже до номінальної вартості (0,25 грн. за акцію), хоча ще рік тому ФДМУ продав менше 1% акцій емітента за ціною майже в 5 разів дорожчою - по 1,15 грн. за акцію. Проте, навіть за такою ціною, акції українського підприємства в ПФТС торгуються дуже слабко і зниження котирувань по даному папері нижче номінальної вартості найближчим часом цілком можливо.
"За відсутності будь-якої державної підтримки фондового ринку, українські акції, швидше всього, продовжать стрімко дешевшати і далі, знецінюючись аж до своїх номінальних вартостей, а їхня ринкова капіталізація в ПФТС знизитися з початку року більш ніж на 90%, що відкине ринок на рівень 2004, а можливо і 2003 року, коли індекс ПФТС перебував нижче позначки 100 індексних пункту", - прогнозує Морква.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас