Металурги готуються до найгіршого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги готуються до найгіршого

1044
Швидкість виходу металургії з нинішньої кризи буде залежати від стану світової економіки і від того, як швидко завершиться глобальна фінансова криза. Таке бачення розділяють більшість учасників ринку та аналітиків. А поки металурги починають замислюватися про те, щоб пригальмувати раніше заплановане нарощування потужностей.
Генеральний директор компанії "Метінвест-Україна" Олег Ольшанський озвучив учора один з інвестиційних проектів, що планується реалізувати до 2011 р. на Єнакіївському металургійному заводі. Мова йде про будівництво дрібносортного стану 250 потужністю 750 тис. т на рік. При цьому пан Ольшанський відзначив, що "зараз говорити з 100%-вою точністю про строки реалізації проектів важко. Всі компанії заморожують свої програми".
За останні кілька років бурхливого зростання цін на метал власники метпідприємств задумали велику кількість нових проектів істотного розширення потужностей. Тільки на ринку сортового і фасонного прокату в країнах СНД, за заявленими планами, до 2011 р. повинні ввійти в експлуатацію нові прокатні агрегати, розраховані на випуск 11,7 млн. т продукції на рік, підрахував головний аналітик ТОВ "Торговельна компанія "Євразхолдинг" Дмитро Черняк.
"Поява нових потужностей може викликати проблеми з реалізацією продукції", - сказав він, оцінивши майбутній обсяг надлишкових потужностей в 30%. Сам "Євраз" запланував пуск через два-три роки двох дрібносортних станів у Росії та одного в Казахстані загальною потужністю 1,5 млн. т. Чи будуть переглянуті інвестиційні наміри "Євразу", пан Черняк не уточнив.
Керівник напрямку компанії "Метал Експерт Консалтинг" Володимир Терловий говорить, що компаніям доведеться переосмислювати раніше заявлені проекти. "Більша частина з них буде розтягнута в часі", - вважає експерт.
Привабливість того чи іншого інвестиційного проекту багато в чому залежить від очікувань із приводу попиту на продукцію і цін. Оскільки попит на сортовий і фасонний металопрокат залежить від динаміки розвитку будівельної сфери, мало хто очікує якнайшвидшого відновлення вартості довгомірної сталі. Ціни, навпаки, продовжують поступово падати. Ринок Казахстану, до якого цього року докотилася іпотечна криза, пережив скорочення обсягів споживання сортового прокату в три рази в порівнянні з минулим роком, відзначають аналітики. Український ринок, за їхніми прогнозами, може скоротитися за підсумками 2008 р. на 5-15%.
За словами директора з ЗЕС, маркетингу і збуту "Арселор Міттал Кривий Ріг" Андрія Китиці, комбінат працює із завантаженням потужностей на рівні 50%, причому по окремих позиціях собівартість виробництва прокату перевищує котирування цін. Настрой на ринку добре характеризує приклад, що навів пан Китиця. Покупці з Росії не ризикують купувати метал на комбінаті, оскільки для здійснення поставок у Росію необхідно одержувати ліцензію, оформлення якої займає близько 10 днів. В умовах динамічного падіння цін такий термін є критичним для визначення вартості контракту.
Експерт зі світових ринків сталі агентства "Метал Експерт" Антон Бобанєв очікує, що зростання цін може повторитися в другому кварталі 2009 р. "Однак у перспективі всього 2009 р. стиснення обсягу грошової маси слідом за уповільненням світової економіки приведе до зниження світових цін як на прокат, так і на сировину до рівня мінімальної рентабельності", - пророкує фахівець.
Тим часом, Володимир Терловий вважає, що найбільш імовірним сценарієм розвитку сировинних ринків в 2009 р. здається варіант, при якому ціни на залізорудну сировину і коксівне вугілля не зазнають істотних змін у порівнянні з рівнем 2008 р. Як пояснює пан Терловий, "основні причини - відсутність надлишку пропозиції та олігопольність ринку сировини". Саме вартість сировини втримує металургів від подальшого падіння цін на готову продукцію.
Єдині, хто одержав зараз певну конкурентну перевагу із собівартості, - це електрометалурги, що працюють на металобрухті. Ціни на брухт на внутрішньому ринку вже стали нижчими 1000 грн. за тонну, що майже в 2,5 рази менше, ніж було в липні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас