Держрезерв завалило зерном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держрезерв завалило зерном

Аграрний ринок
752
Для підвищення прибутковості роботи сільгоспвиробників Аграрний фонд почав масово скуповувати зерно на внутрішньому ринку. Як повідомили вчора в Мінагрополітики, у держрезерв уже закуплено 2,68 млн т зернових, що практично у два рази більше, ніж торік. Втім, у зв'язку з високим урожаєм закуплених запасів недостатньо для того, щоб вплинути на ціноутворення, і найближчим часом зерно буде дешевшати, вважають експерти.
Станом на вчорашній день у державний продовольчий резерв Аграрним фондом було закуплено 1,18 млн т зернових, повідомив учора перший заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан. Ще 1,5 млн т продовольчої пшениці і жита закуплено в регіональний резерв. "Це практично вдвічі перевищує торішній обсяг", - відзначає директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов. Більше того, пан Лузан пообіцяв, що фонд продовжить закупівлі, на проведення яких Верховна рада додатково виділила більше 1 млрд грн. За його словами, сформовані запаси вже дозволяють ефективно впливати на ціноутворення на внутрішньому ринку зерна.
Держава була змушена збільшити закупівлі зернових у зв'язку з рекордно високим урожаєм. За даними Мінагрополітики, на 8 жовтня в країні було прибрано 46,24 млн т зернових і зернобобових культур. "Усього буде зібрано не менше 50 млн т проти 29,3 млн т торік", - прогнозує керівник групи "Німецько-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф. Наприкінці серпня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд стурбований різким зниженням цін на фуражне зерно.
Тоді Кабмін повідомив про намір установити мінімальні ціни на фуражну пшеницю, а також пригрозив, що трейдери, які не будуть купувати зерно за цими цінами, не зможуть розраховувати на своєчасне повернення ПДВ.
Але врожай виявився настільки великим, що збільшити ціну на ринку не вдалося навіть за рахунок настільки масштабних закупівель у держрезерв, відзначає пан Штрубенхофф. Ціни на фуражну пшеницю за останній місяць знизилися з 750-790 грн/т до 650-700 грн/т, на пшеницю третього класу - з 1200-1250 грн/т до 1100-1150 грн/т, на ячмінь - з 950-1000 грн/т до 930-960 грн/т. "Навіть із урахуванням закуплених обсягів держава не зможе впливати на процеси ціноутворення на зерновому ринку України", - вважає Феофілов.
За його словами, зернотрейдери мають у своєму розпорядженні набагато більшу кількість зерна, що видно з обсягів експорту. За даними Мінагрополітики, з початку маркетингового року (з 1 липня) з України на зовнішні ринки експортовано майже 7,5 млн т зерна. Близько 3,5 млн т у цьому обсязі - пшениця, половина якої - продовольча.
Ціни в Україні знижуються також під впливом світових тенденцій. Учора агентство Bloomberg з посиланням на заяву Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН повідомило, що виробництво зерна у світі в нинішньому році збільшиться на 4,9% у порівнянні з минулим роком і досягне рекордного рівня. Тільки в Європі зростання склало 23% - до 478,6 млн т. У результаті протягом місяця ціни по ф'ючерсних контрактах на пшеницю на французькій біржі Matif знизилися з 185 євро/т (1300 грн/т) до 155,5 євро/т (1020 грн/т). "У країнах-великих експортерах зерна - Аргентині та Австралії - очікується гарний урожай, долар залишається стабільним, а ціни на нафту знижуються. Тому поки передумов для збільшення цін на зерно на світовому ринку нема", - відзначає пан Штрубенхофф.
Втім, за словами Сергія Феофілова, українським експортерам вигідно працювати навіть при нинішніх цінах. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, через неврожай, конфлікти і стихійні лиха 63 країни у світі мають потребу в закордонній продовольчій підтримці. "Цього року внаслідок неврожаю про плани імпортувати порядку 4 млн т зерна заявив Іран. В основному їм необхідний ячмінь", - додає пан Штрубенхофф. На його думку, найбільш вигідними для експорту є ячмінь і продовольча пшениця - цього року у світі її було зібрано набагато менше, ніж у минулому.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас