ЄС збирається виступити з ініціативою створення наглядового органу у світовому фінсекторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС збирається виступити з ініціативою створення наглядового органу у світовому фінсекторі

185
Лідери Євросоюзу в четвер можуть виступити із закликом про створення міжнародного наглядового органу, що буде відслідковувати діяльність 30 провідних банків і фінансових компаній світу, пише The Wall Street Journal з посиланням на європейських дипломатів.
Ця ініціатива щодо подолання світової фінансової кризи заснована на пропозиції прем'єр-міністра Великобританії Гордона Брауна. Наглядовий орган, що пропонується створити, буде складатися з регуляторів, що представляють великі країни і фінансові центри, заявили представники ЄС.
Подібний план, як очікується, викличе неприйняття з боку США та низки інших держав.
"Подібні питання вже обговорювалися на Форумі фінансової стабільності і засіданні МВФ. У нас буде можливість обговорити ці та інші ідеї у свій час", - заявив представник Білого дому Тоні Фратто.
Країни ЄС підтримали ідею про створення такого наглядового органу в перший день дводенного саміту, повідомили дипломати трьох держав.
На цьому тижні 27 держав Європи домовилися виділити 2 трлн євро ($2,7 млрд) на придбання привілейованих акцій банків і гарантування їхньої заборгованості. Про аналогічні заходи оголосили і Сполучені Штати.
Світу потрібна "нова Бреттон-Вудська система", вважає Г.Браун. Під час Бреттон-Вудської конференції в штаті Нью-Гемпшир в 1944 році була підписана угода, що заклали основи нової системи організації грошових відносин і банківської діяльності у світі. Були створені Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародний валютний фонд (МВФ). Долар США став одним зі світових платіжних засобів, поряд із золотом. Бреттон-Вудс став перехідним етапом від золотого стандарту до вільної конвертації на основі попиту та пропозиції.
Британський прем'єр уперше виступив з аналогічною пропозицією під час азіатської фінансової кризи 1998 року. Він висловлюється за жорсткість міжнародних стандартів відносно банківських резервів, а також за введення правил розкриття бухгалтерської звітності фінансових компаній.
Адміністрація Білого дому випустила спільну заяву від імені "великої вісімки" (G8) з обіцянкою зібратися в найближчому майбутньому для обговорення реформ світової фінансової системи.
Президент Франції Ніколя Саркозі та інші європейські лідери вважають, що повернення спокою на фінансові ринки буде їхньою заслугою.
"Уперше європейці продемонстрували свою здатність діяти скоординована в надзвичайних умовах, - відзначив Н.Саркозі. - Реформи не можуть обмежитися Європою. Світова економіка єдина".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас