916
Як стати винним експертом
У шанувальників вина найбільшим авторитетом користуються англійські та американські школи сомельє. Є серйозні школи у Франції, Італії та Іспанії. "Школи там не такі, як водійські курси, - жартує директор єдиної в Україні школи сомельє Дмитро Сидоренко. - Крім спеціалізованих, люди вивчають інші дисципліни. Акцент ставиться на вивченні економіки".
Школа є. Вибору немає
До "Школи вин", керівником якої є Сидоренко, як правило, приходять офіціанти та бармени, які вже працюють або планують свою кар'єру в цій сфері. Цікавляться курсами сомельє і непрацюючі дівчата - просто для себе. Вони, як правило, займаються в ранкових групах, навчання в яких триває 1,5 місяці. У вечірніх групах спеціальності сомельє вчать 2,5 місяці. Програма навчання, тривалість занять (4 години) і вартість курсів (5,5 тисячі гривень) і там, і там - однакові. Різниться кількість занять на тиждень: три у вечірніх групах і п'ять в ранкових. Групи набирають до 10 осіб, але, за словами Сидоренка, як правило, на заняття приходить не більше 7 людей.
На практичних заняттях учні знайомляться навіть з рідкісними грецькими та австрійськими винами. "Їх не імпортують в Україну, - говорить Сидоренко, - але ми і про них подаємо інформацію. Я привожу ці вина з поїздок за кордон або друзі дарують".
За словами директора "Школи вин", в Україні інтерес до професії сомельє з кожним роком зростає. Але розширювати курси (на зразок курсів іноземних мов) в "Школі вин" не планують. "Це поки не затребувано в нас", - констатує керівник школи.
Крім того, закордонні школи практикують робити курси для сомельє різного рівня. За словами Сидоренка, на колишньому радянському просторі таких шкіл немає. Може, тільки в Естонії, де планували впровадити різнорівневість навчання сомельє.
Повчитися в англійців
За інформацією власника компанії "СВ-Плюс" Вадима Ушакова, навчатися мистецтву сомельє за міжнародними стандартами українці незабаром зможуть, не виїжджаючи за кордон. "Через півроку в Україні повинні відкрити філію англійської школи", - стверджує він.
За словами Ушакова, саме англійські та американські школи – найбільш авторитетні у світі вин. "Тому що ці школи вважаються незаангажованими, - пояснює Ушаков. - В них вивчають вина всіх напрямків. Випускники ж французьких, італійських шкіл добре розбираються тільки у винах Франції або Італії".
Вибрав для навчання саме англійську школу й Андрій Ємельянов, сомельє ресторану "Егоїст". В 2002 році він був у числі перших учнів "Школи вин".
Сьогодні Андрій - студент курсу четвертого рівня лондонської школи Wine & Spirit Education Trust.
При оплаті курсу студентові видали навчальні матеріали для оволодіння необхідною навчальною програмою. У Лондон Андрію потрібно навідуватися тільки для складання іспитів. "Екзаменують з тихих вин світу, з ігристих, кріплених вин, спиртних напоїв", - перераховує Ємельянов. Всього шість іспитів. Крім того, треба написати чотири авторські роботи з певних заданих тем.
Андрій говорить, що найбільша складність у навчанні - це необхідне доскональне знання англійської мови. "Мій друг, який живе в Каліфорнії і теж учиться в цій школі, дивується, як я можу складати іспити, - розповідає Ємельянов. - Навіть він для розуміння завдань користується словником". За словами сомельє, 20% оцінки за письмову роботу залежить від стилістики викладу. "Потрібно не просто давати відповідь, а міркувати про вино гарною літературною мовою, - говорить Ємельянов. - Чесно кажучи, через це мені доводилося йі перескладати іспити". Їх дозволяють перескладати тільки два рази. На здачі - ніяких потурань для іноземців, які не володіють вільно англійською мовою. Словники і телефони у тих, хто складає іспит, забирають.
За словами Ємельянова, курс четвертого рівня в цій школі обійшовся йому в 4 тисячі доларів.
Надалі студенти можуть продовжити навчання на курсі п'ятого рівня. "Після нього можна здавати на Master of wine, - говорить Ємельянов. - Думаю, це найвищий ступінь на сьогодні у світі вин. За 20 років існування школи майстрами стали 250 людей. Складність - у величезній базі знань, якими треба володіти, щоб успішно скласти іспити".
Репетитор бургундських вин
Світові школи пропонують виноманам курси на будь-який смак. Наприклад, в "Школі вина" Бордо - Bordeaux L'Ecole du vin - існує спеціальний триденний курс для жінок Women in wine. Студентки відвідують винні маєтки, якими володіють жінки, обідають з винними торговцями-жінками. Викладачі курсу теж жінки. "Жіночий курс" коштує 645 євро.
"Школа вина" Бургундії - L'Ecole des vins Bourgogne - пропонує індивідуальні заняття. На цілий рік найняти репетитора з бургундської школи може кожен охочий незалежно від свого початкового рівня. Заняття тривають від 2,5 годин. Тривалість уроків, програму і місце занять визначає замовник. Крім того, він замовляє кількість вин, які б хотів спробувати. За 2,5 години можна продегустувати мінімум шість бургундських вин. Для замовників більш тривалих занять школа надає можливість попередньо обумовити певні назви вин. Вартість курсу визначається індивідуально.
Можна обмежитися і двогодинними індивідуальними заняттями в Bordeaux L'Ecole du vin. Вартість одного заняття - 25 євро. Але в замовника немає можливості вибрати зручний для себе час занять - такі заняття проводяться за графіком: з 10 ранку до полудня.
Одноденні курси в новозеландського знавця вина Боба Кемпбла обійдуться в 245 доларів. Заняття тривають 8 годин. За цей час учні Кемпбла встигають продегустувати 15 вин.
Винний "чайник"
На курсі Understanding Wine в австралійській школі National Wine Education and Training Centre знавцем австралійських винних напоїв можна стати за 6 тижнів. Заняття проходять раз на тиждень по дві години. Учні пробують більш ніж 40 вин, розвиваючи здатність відчувати та описувати напій. Вартість курсу - 215 доларів.
Ідентичний курс, але багато інтенсивніший, коштує на 10 доларів дорожче. На цьому курсі - Weekend Understanding Wine - учнів майстерності сомельє беруться навчити за дві суботи. Вчаться в такому випадку з 10 ранку до 5 вечора. На будь-який зі своїх курсів школа пропонує подарункові сертифікати.
В іспанській школі Circulo del Vino Matritense необхідний курс можна підібрати залежно від рівня попереднього досвіду спілкування з винами. "Чайникам" за 160 євро пропонують 4-денний курс першого рівня. Протягом місяця викладачі готові навчити студентів базовим навикам дегустації вин, а також мистецтву читати винні етикетки. Курси наступного рівня оцінюються в 175 та 190 євро.
Сила самоосвіти
Київські ресторатори на професіоналізм своїх сомельє не скаржаться, хоча ті й не вчилися за кордоном. "Мій сомельє вчився в Україні, - говорить Тетяна Кубрак, директор ресторану "Тампопо". - Він багато знає - завжди цікавиться новинками у світі вин, читає спеціалізовану літературу. Рівень, що відповідає нашому гостеві, ми намагаємося задовольнити".
Сергій Гусовський, співвласник ресторану "Панта-грюель", не приховує, що сомельє його ресторану не може похвастатися дипломом знаменитих курсів. "Добре, якщо за плечима - 10-15 років захоплення вином і наявність мінімальних професійних ознак, тобто ви любите бувати на виставках, дегустаціях, читаєте книги", - говорить він.
Світлана Моголюк
За матеріалами: Діло
Поділитися новиною