У Казахстані передбачається ввести мораторій на зміну ставок по банківських кредитах протягом трьох найближчих років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані передбачається ввести мораторій на зміну ставок по банківських кредитах протягом трьох найближчих років

Кредит&Депозит
923
У Казахстані передбачається ввести мораторій на зміну ставок по банківських кредитах протягом трьох найближчих років.
Про це під час пленарного засідання мажліса парламенту РК повідомив заступник голови Агентства РК з регулювання та нагляду фінансового ринку і фінансових організацій (АФН) Мурат Байсинов, передає кореспондент агентства. "Протягом трьох років з дня введення в дію законопроекту ("Про внесення змін і доповнень у деякі законодавчі акти РК із питань стабільності фінансової системи". - Прим. агентства) передбачається введення мораторію на зміну ставок по банківських кредитах в односторонньому порядку", - сказав Байсинов.
За його словами, відповідні поправки будуть внесені в закон РК "Про банки та банківську систему".
"До останнього часу на практиці ніяких односторонніх змін ставок не було, нормально працювали і банки, і клієнти... Але у зв'язку з останніми подіями виникли певні складності у відносинах між банками та клієнтами: банки, скориставшись тією нормою, що була в них у договорах, у якихось випадках уживали заходів до збільшення в односторонньому порядку кредитних ставок", - пояснив представник АФН необхідність такої норми.
"Ми, звичайно, рекомендували банкам, щоб вони дотримувалися консервативної політики по ставках винагороди, але цю норму ми все-таки вводимо для того, щоб не було масштабної практики зміни ставок відносно позичальників", - підкреслив Байсинов.
Термін дії даної нормитри роки він пояснив тим, що, за прогнозами фахівців, "через три роки ситуація у світовій фінансовій системі покращиться і вкладники зможуть надалі нормально погашати свої позики, а в банків не буде необхідності в односторонньому порядку змінювати ставку винагороди".
Пізніше в інтерв'ю журналістам М. Байсинов пояснив, що дана норма поширюється на вже укладені договори. "Тобто по вже укладених договорах БВУ після прийняття даного законопроекту теж не зможуть в односторонньому порядку підвищувати ставки винагороди", - підкреслив він.
Відповідаючи на питання журналістів, він уточнив, що дана норма поширюється на договори, укладені як з фізичними, так і юридичними особами.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас