Євро росте на уповільненні інфляції у Європі, долар падає до ієни вперше за 5 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро росте на уповільненні інфляції у Європі, долар падає до ієни вперше за 5 днів

Валюта
922
Курс євро виріс у середу до долара та ієни на інформації про уповільнення інфляції в Європі; долар падає до ієни вперше за 5 днів в очікуванні публікації слабкої статистики щодо роздрібних продажів у США, повідомляє агентство Bloomberg.
Євро на 16:08 у середу коштував $1,3626 проти $1,3619 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Під час торгів у вівторок долар піднімався до $1,3679 за євро.
Курс долара до японської валюти склав на 16:15 у середу 101,21 ієни за долар проти 102,07 на торгах після закриття Нью-Йоркської біржі у вівторок.
Європейська інфляція сповільнилася у вересні до 3,6% з 3,8% у серпні на тлі зниження цін на нафту. Спад інфляції "розв'язує руки" Європейському центральному банку (ЄЦБ) і дає йому можливість знизити базову процентну ставку у відповідь на загострення фінансової і загальноекономічної кризи, стверджують експерти. Минулого тижня ЄЦБ зменшив ставку з 4,25% до 3,75%.
Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив у вівторок, що координоване скорочення ставок було "обґрунтоване тим фактом, що посилення фінансової кризи зменшило ризики для цінової стабільності, і центральні банки відновили контроль над інфляційними очікуваннями".
Ослаблення долара в середу викликано очікуваннями слабкої статистики щодо роздрібних продажів у США. Цей показник, як очікується, знизився у вересні на 0,7% після скорочення на 0,3% місяцем раніше. Обсяги будівництва нових житлових будинків у вересні впали до мінімуму за 17 років, прогнозують експерти. Міністерство торгівлі США опублікує статистичні дані о 16:30 у середу та четвер.
"Побоювання рецесії в США можуть підсилитися, а страх перед фінансовою кризою ледь встиг заспокоїтися, - вважає голова відділу валютної стратегії в Японії банку Ryoal Bank of Scotland і колишній експерт ЦБ Японії Масафумі Ямамото. - Ці настрої можуть вилитися в продаж долара та покупку ієни".
"Зростанню ієни може сприяти зниження курсів акцій на фондовому ринку, тому що воно демонструє, що інвестори ще не до кінця готові йти на ризик", - вважає валютний дилер Цутому Сома з Okasan Securities Co.
Американський фондовий індекс S&P просів на торгах у вівторок на 0,5%, азіатський регіональний індекс MSCI Asia Pacific опустився в середу на 1,2%.
Міністр фінансів США Генрі Полсон планує використати $250 млрд на покупку пакетів привілейованих акцій тисяч фінансових фірм, щоб стримати поглиблення кредитної кризи.
"Залишати бізнес і споживачів без доступу до фінансування просто неприйнятно", - сказав він.
Незважаючи на початкові заперечення, представники дев'яти великих банків США вже дали свою згоду на участь у цій програмі під тиском Полсона.
На викуп пакетів акцій банків міністерство фінансів витратить більше третини коштів, виділених йому раніше в рамках схваленого американським Конгресом плану обсягом $700 млрд. Мінфін був змушений змінити свою тактику і відмовитися від початкового плану придбання в банків "поганих" активів у зв'язку з панікою, що виникла на фінансових ринках.
Серед інших заходів, які буде здійснювати Мінфін, - надання гарантій по нових боргових зобов'язаннях банків і придбання векселів.
У своєму виступі Полсон не назвав дев'ять великих банків, які будуть брати участь у програмі. "Це здорові фінансові інститути, і вони йдуть на цей крок, щоб підтримати економіку США", - заявив він.
За словами джерела, знайомого з "планом Полсона", у список з 9 банків входять Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Wells Fargo & Co., J.P. Morgan Chase & Co., Bank of America Corp. (включаючи Merrill Lynch, що найближчим часом купується), Morgan Stanley, Bank of New York Mellon і State Street Corp., вони одержать від уряду порядку $125 млрд.
Ці заходи повинні сприяти підвищенню курсу долара до єдиної європейської валюти в середньостроковому періоді. На думку експертів, після недовгої підвищеної волатильності, що спостерігалася в жовтні, долар виросте до євро до $1,28 до кінця 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас