Плани Мінфіну США щодо підтримки банків не зачіпають джерело кризи - падіння цін на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плани Мінфіну США щодо підтримки банків не зачіпають джерело кризи - падіння цін на житло

Казна та Політика
585
План міністерства фінансів США щодо підтримки банківського сектора не зачіпає прямо джерело кредитної кризи - падіння цін на житло, пише The Wall Street Journal.
Запропоновані заходи, які містять у собі придбання пакетів акцій основних американських фінансових інститутів і тимчасові гарантії по нових боргових зобов'язаннях банків, можуть захистити економіку країни і, відповідно, ринок житла, від подальшого поглиблення проблем. Однак, на думку економістів, необхідні додаткові дії для стимулювання попиту на житло та скорочення числа дефолтів по іпотечних кредитах.
Основою урядового "плану порятунку" є спроба стримати кризу в кредитній сфері і запобігти різкому економічному спаду, пише газета.
"Якщо фінансова система не почне працювати знову, то спад в економіці стане набагато більш значним, а ситуація на ринку житла буде набагато гіршою, ніж могла б бути", - відзначає економіст Колумбійського університету Фредерік Мишкін, що займав до серпня цього року посаду керуючого Федеральної резервної системи (ФРС) США.
Декілька економістів вважає, що урядам необхідно зробити більше для вирішення базових проблем, що спровокували кредитну кризу.
"Нас розчарувало те, що план не передбачає ніяких заходів для зупинки спірального падіння цін на житло", що негативно позначається на добробуті американців і рівні споживчих витрат, говорить економіст Гарвардського університету Мартін Фельдштейн.
Число позбавлень прав власності по іпотечних кредитах у США продовжує збільшуватися, а ціни на житло - падати. За даними Equifax і Moody's Economy.com, виплати по 5% іпотечних кредитів були прострочені, принаймні, на 30 днів у третьому кварталі. У другому кварталі цей показник склав 4,6%, у третьому кварталі 2007 року - 3,5%. В американських штатах Флорида та Невада кількість прострочених кредитів перевищує 8%.
У цілому по країні вартість житла впала вже на 18% з максимального рівня, зафіксованого в першому кварталі 2006 року, свідчать дані Case Shiller. За інформацією Національної асоціації ріелторів, це зниження становить 12%. Як очікується, ціни на будинки в США скоротяться ще на 10-15% до середини 2008 року, відзначає старший економіст Moody's Economy.com Марк Зенді.
Падіння цін на житло створює порочне коло, приводячи до нових дефолтів по кредитах і позбавлень прав власності. Зважаючи на те, що заборгованість багатьох американців по іпотечних кредитах перевищує ринкову вартість їхнього житла, усе більше людей буде відмовлятися від цих позик, що приведе до подальшого збільшення числа дефолтів і погіршення настроїв на ринку.
Оголошений урядом США план, можливо, дозволить йому одержати трохи часу для того, щоб ввести подальші заходи та оцінити, наскільки вони допомагають стабілізувати вартість житла.
На думку експертів, найбільш результативною може виявитися ініціатива уряду щодо збільшення ліміту на розмір іпотечних кредитів, забезпечених Федеральним управлінням з житлових питань (Federal Housing Administration, FHA) США, до $729 тис. у деяких містах країни.
У вересні на частку кредитів, забезпечених FHA, припало 28% загального числа куплених будинків у порівнянні з 19% у серпні, свідчать дані Zelman & Associates, що займається дослідженнями на ринку житла. Число покупців, що прагнуть одержати іпотеку, забезпечену державною установою, збільшилося торік більш ніж удвічі на тлі поліпшення доступності житла.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас