Тріше: Фінансовим ринкам необхідно повернутися до "дисципліни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Фінансовим ринкам необхідно повернутися до "дисципліни"

654
"Регулювальні органи, що вживають заходи для відновлення світової фінансової системи, повинні спробувати повернути на ринки "дисципліну", що існувала протягом декількох десятиліть після завершення Другої світової війни", - заявив голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше.
"Можливо, те, що нам потрібно, - це повернення до Бреттонвудської угоди, повернення до порядку, - цитує агентство Bloomberg слова Ж.-К.Тріше. - Очевидно, що фінансовим ринкам необхідна дисципліна, макроекономічна, монетарна та ринкова".
Деякі представники європейських регулювальних органів наполягають на жорсткості контролю фінансової системи в умовах кредитної кризи, що досягли своєї кульмінації минулого тижня, коли фондові ринки продемонстрували рекордне падіння з 1933 року.
Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив у понеділок, що регулювальні органи "повинні розробити нові правила для умов глобального руху капіталу", так само, як у свій час автори Бреттонвудської угоди "розробили правила для умов обмеженого руху капіталу".
Бреттонвудська угода була підписана країнами-членами ООН в 1944 році. Відповідно до неї був утворений Міжнародний валютний фонд і Міжнародний банк реконструкції та розвитку, долар був закріплений у якості світової резервної валюти, а також була встановлена прив'язка інших валют до долара за фіксованим курсом.
"Якщо не буде дисципліни, під питання буде поставлено функціонування ринкових економік і наших фінансових ринків", - заявив Ж.-К.Тріше.
На питання про те, чи дійсно ескалація фінансової кризи виявила недоліки в глобальній валютній системі, Ж.-К.Тріше відповів, що світові центральні банки "повністю виконували свої обов'язки в цих виняткових обставинах".
За словами голови ЄЦБ, уповільнення темпів економічного зростання буде сприяти уповільненню інфляції, даючи можливість банку для нових знижень базової процентної ставки після її недавнього скорочення на 0,5 процентного пункту.
"Ризики скорочення темпів економічного зростання матеріалізувалися, і нам довелося взяти це до уваги, як і те, що ризики для цінової стабільності зменшилися", - заявив Ж.-К.Тріше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас